Brrr, zimno! Na taką pogodę pasuje zupa fasolowa z pieczonym kalafiorem. Kolejny przepis na zupę, który zawładnął moimi smakowymi kubkami. Jesienią gotowałam zupę fasolową ze szparagową fasolą. Dzisiejsza zupa fasolowa na pozór przypomina grochówkę ale podałam ją z pieczonym kalafiorem. Uwielbiam kalafiorową ale i pieczony kalafior, który świetnie pasuje jako dodatek do zup czy sałatek na ciepło. Osobiście wolę kalafior pieczony niż gotowany. Sądzę, że ten sposób przyrządzania kalafiora przekonał mnie do jego jedzenia. Teraz nie ma tygodnia, aby kalafior nie gościł na moim stole. Zupa fasolowa z pieczonym kalafiorem to moja kolejna kalafiorowa faza!
Zupa fasolowa
Składniki:
na 4 porcje
350 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka czerwonej i białej
1,3 l rosołu z kurczaka
2 pasternaki
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 czosnek solo
50 ml śmietanki
1½ łyżeczki nasion anyżu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
¾ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 kalafior
½ łyżeczki suszonych płatków chili
Do podania
grzanki z chleba
parmezan
Do fasolowej zupy wykorzystałam gotową ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę z suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. Podziel kalafior na różyczki, skrop oliwą, posyp solą i chili. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 30 minut. Dodaj połowę kalafioru do zupy. Zmiksuj lekko zupę, dodaj śmietankę, oliwę i jeszcze raz zagotuj. Wlej zupę do miseczek. Na wierzchu rozłóż resztę kalafiora. Przyrządź grzanki z chleba i dodaj do zupy wraz z kawałkami parmezanu.
7 komentarzy
na dodatek kalafiora do fasolowej bym nie wpadła :) brzmi zachęcająco :)
Fajna zupka! Prosta i smaczna! Polecam!
Nie za bardzo a przepadam za fasolą a zwłaszcza w zupie, ale kalafior lubię zrobię tak jak Ty tylko bez fasoli :)
Mówiąc szczerze to wcale nie wyczuwam fasoli w tej zupie. Fasola strączkowa jest dosyć neutralna w smaku…
fajny pomysł na zupę
Wspaniała! Z fasolą musi być bardzo sycąca :)
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.