Niedzielny obiad już gotowy. Dzisiaj przyrządziłam na obiad rybę. Pstrąg łososiowy glazurowany i pieczony w folii to wspaniała alternatywa dla łososia. Pstrąg łososiowy przypomina łososia, filety są jednak mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby w folii pomaga w jej prawidłowym przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia. Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem, który jest mniejszy i ma białe mięso.
Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki.
Pstrąg łososiowy w glazurze
Składniki:
700 g fileta z pstrąga łososiowego
50 g masła
50 ml miodu
1 czosnek solo
2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna
sól i pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej
Sałatka z kapusty i ogórka
350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa
20 cm ogórka
200 g greckiego jogurtu, 10 %
50 g majonezu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
kiełki rzodkiewki do dekoracji
Smażone ziemniaki
½ kg ziemniaków
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
Nastaw piekarnik na 190ºC. Rybę osusz papierowym ręcznikiem i umieść w naczyniu pokrytym aluminiową folią. Na patelni rozpuść masło. Dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Podgrzewaj aż miód całkowicie się rozpuści. Ułóż rybę na folii, oprósz solą i pieprzem. Polej rozpuszczonym masłem z miodem, obłóż plasterkami cytryny i wstaw do nagrzanego na 275ºC piekarnika na grilla jeśli masz tak obcję. W innym przypadku nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Piecz rybę przez 8- 10 minut w zależności od grubości filetów. Wyjmij rybę, odwiń z folii i posmaruj glazurą. Wstaw do piekarnika, tym razem odkrytą na 6 minut. Ryba powinna się błyszczeć od glazury. Wyjmij rybę i jeszcze raz posmaruj masłem wytopionym w naczynie ale już nie wkładaj do piekarnika. Przełóż rybę na półmisek i obłóż ziemniakami.
Ziemniaki najpierw ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Rozgrzej oliwę, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dodaj ziemniaki i smaż mieszając je aby równo się zrumieniły i pokryły przyprawami.
Sałatę pekińską pokrój w cienkie paski. Pokrój ogórka w plasterki i jeszcze na pół. Przełóż warzywa do miseczki. Dodaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku i wymieszaj. Posyp sałatkę kiełkami rzodkiewki. Podaj rybę z ziemniakami i sałatką.
9 komentarzy
Wolę pstrągi, gdyż łosoś mi nie służy, nawet nie wiem czemu, może zbyt tłusty. Potrawa wygląda cudnie, na pewno wypróbuję:-)
Sądzę, że tłuszcz nie ma tu nic do rzeczy, bo ten w rybie to samo zdrowie…
Mniam, ale bym teraz chciała takie danie! :)
O to cieszę się, że tak pozytywnie pobudzam!
Rewelacyjny obiadek :) pięknie wygląda :)
Mojej rodzince bardzo smakował!
Łosoś wygląda bosko. Świetna też jest surówka. Genialny pomysł na dzisiejszy obiad.
Ela to pstrąg łososiowy ale i łososia można przyrządzić w ten sposób, polecam!
Nam pstrąg łososiowy smakuje bardziej niż sam łosoś lub pstrąg :) Nawet mama przyrządziła nam go na Wigilię :) Pycha!