Oglądacie program z Jamie Oliver, obiad w 15 minut? Obiad w 30 minut mogę zrobić jak najbardziej ale w 15 minut, to chyba gotowy obiad wyjąć na talerz i wrzucić do mikrofalii. Więc 15 minut to nie dla mnie. Ale dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki obiad, a w roli głównej ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie.
To danie zrobiłam z dorszem, ale można również wykorzystać inne gatunki ryb jak na przykład pstrąg łososiowaty czy łosoś, a na dodatek warto użyć jakąś białą rybę z łososiem czy inną tłustą kolorową rybą. Ja dzisiaj skupiłam się na dorszu i krewetkach, świeżych w skorupkach. Skorupek nie wyrzuciłam, bo z nich ugotowałam pyszny wywar, który wykorzystałam na zupę, jaką dowiecie się niedługo.
Ten szybki obiad z powodzeniem mogę zaliczyć do obiadów 30- minutowych, jeśli w tym samym czasie zaczniecie gotować szafranowy ryż. Moja rodzina uwielbia ryby. Ryba gości na naszym obiadowym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie
Składniki:
na 5 porcji
- 500 g dorsza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwone chili
- 1 doniczka kolendry, u mnie mrożona
- 1 czerwona papryka, mała
- 1 żółta papryka, mała
- 1 koper włoski (fenkuł), mały
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 4 suszone liście limonkowe
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 300 g świeżych krewetek w skorupkach
- 1 puszka mleka kokosowego, 400 g
- 1 cytryna
Dodatkowo
- ryż z szafranem, tutaj przepis
Wykonanie:
- Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Pokrój obie papryki w podłużne paski, a fenkuł w piórka. Oczyść chili z ziarenek i białego miękiszu i pokrój w cienkie plasterki.
- Nasiona upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku.
- Kolendrę grubo pokrój, część zostaw do dekoracji. U mnie niestety mrożona, więc całą wrzuciłam do sosu.
- Podsmaż warzywa na oleju wraz z przyprawami, a następnie dodaj kolendrę, suszone liście limonki i kokosowe mleko. Gotuj sos przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
- Cytrynę pokrój w cienkie plasterki, opędzluj oliwą i podpiecz w piekarniku na złoty kolor.
- Odfiletowanego dorsza pokrój w cienkie paski i posól. Na każdy pasek połóż plasterek cytryny, a następnie zroluj. Ułóż rulony dorsza w formie żaroodpornej, a następnie zalej kokosowym sosem.
- Włóż rybę do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i dodaj krewetki. Wstaw do gorącego piekarnika po czym wyłącz piekarnik. Niech ryba stoi jeszcze w cieple przez 2 minuty, tyle aby krewetki zdążyły się ogrzać.
- Ugotuj szafranowy ryż według przepisu. Podaj dorsza z ryżem polanego obficie kokosowym sosem.
2 komentarze
bardzo fajny przepis ktory napewno wykorzystał:).Mam jednak pytanie odnośnie krewetek. Trzeba je dodać w pancerzach surowe? tzn tylko na 2 min do pieca i będą dobre?
Nie, ja użyłam duże krewetki już ugotowane i dlatego różowe. Te krewetki były jedynie z pancerzem na odwłokach ale ja je usunęłam przed dodaniem do potrawy, a dodałam na samym końcu, żeby się tylko ogrzały. Dłuższe gotowanie sprawia, że krewetki stają się gumowe.