Ryba i boczek…wydawałoby się, że to niemożliwe połączenie. Ale wcale nie. Pstrąg łososiowaty smażony w boczku to bardzo pyszne danie, które dzisiaj podałam ze szpinakowymi , młodymi ziemniakami. Tak, zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków można je wymieszać z młodym szpinakiem. Trochę czosnku i oliwy i już ziemniaki na obiad gotowe. Wspaniale smakują ze smażonym pstrągiem. Można z powodzeniem zamienić pstrąga na inną rybę na przykład na łososia.
Pstrąg łososiowaty smażony w boczku ze szpinakowymi ziemniakami
Składniki:
- 500 g pstrąga łososiowatego
- 200 boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 1 kg ziemniaków
- mała paczka szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
Wykonanie:
- Owiń pstrąga w cienkie plastry z boczku trochę z zapasem, bo boczek się skurczy podczas smażenia. Usmaż pstrąga na patelni lub ugrilluj na patelni grillowej.
- Pokrój dymkę i posiekaj czosnek, usmaż na oliwie. Dodaj szpinak.
- Umyj ziemniaki i ugotuj ze skórką. Odcedź i wymieszaj z podsmażonymi warzywami.
2 komentarze
No fajne… muszę przyznać, że to danie pewnie zagości u mnie. Ze względu na rybę – lubię, ze względu na boczek na rybie – by zabić trochę jej smak. To tak dla żony, która nie specjalnie przepada za rybkami :D
A wiesz często słyszę, że ludzie nie lubią ryby ze względu na zapach.Mój małżonek wychowany na rybach nad Kaspijskim morzem nauczył mnie jeść ryby jak nigdy, no w Szwecji je się ryby cały czas…
Pozdrawiam serdecznie