Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą

Czyż nie jest wspaniale obudzić się pod wpływem zapachu świeżo upieczonego chleba? Wczoraj rozrobiłam ciasto na bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą. O poranku podzieliłam ciasto na okrągłe bułeczki, 15 minut w piekarniku i świeże pieczywo na śniadanie było gotowe.

buleczki pszenno zytnie

Bułeczki można uformować już wieczorem, przykryć folią i wstawić z formą do lodówki na noc do wyrośnięcia. Z braku miejsca dzielę ciasto dopiero rano, ale efekt jest ten sam, pyszne, chrupiące i ciepłe bułeczki w sam raz na śniadanie.

przepis na buleczki ktore rosna noca

Takie bułeczki rosnące na zimno robię często, bo to bardzo praktyczny wypiek.

przepis na bulki

Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą

na 12 bułeczek

Składniki:

30 g świeżych drożdży

400 – 500 ml zimnej wody

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli

100 g mąki żytniej

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g mąki pszennej

nasiona sezamu, białe i czarne

buleczki pszenno zytnie na sniadanie

Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj olej, wszystkie mąki i sól na końcu. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta, około 15 minut. Przykryj misę folią i wstaw ciasto do lodówki na noc. Na drugi dzień podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj bułeczki, posmaruj wodą i posyp sezamem. Włóż bułeczki do piekarnika na 225ºC (termoobieg) i piecz przez 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *