Czyż nie jest wspaniale obudzić się pod wpływem zapachu świeżo upieczonego chleba? Wczoraj rozrobiłam ciasto na bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą. O poranku podzieliłam ciasto na okrągłe bułeczki, 15 minut w piekarniku i świeże pieczywo na śniadanie było gotowe.
Bułeczki można uformować już wieczorem, przykryć folią i wstawić z formą do lodówki na noc do wyrośnięcia. Z braku miejsca dzielę ciasto dopiero rano, ale efekt jest ten sam, pyszne, chrupiące i ciepłe bułeczki w sam raz na śniadanie.
Takie bułeczki rosnące na zimno robię często, bo to bardzo praktyczny wypiek.
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
na 12 bułeczek
Składniki:
30 g świeżych drożdży
400 – 500 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
100 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
350 g mąki pszennej
nasiona sezamu, białe i czarne
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj olej, wszystkie mąki i sól na końcu. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta, około 15 minut. Przykryj misę folią i wstaw ciasto do lodówki na noc. Na drugi dzień podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj bułeczki, posmaruj wodą i posyp sezamem. Włóż bułeczki do piekarnika na 225ºC (termoobieg) i piecz przez 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
13 komentarzy
super wyglądają, robiłam tez nocne ale tylko z pszennej mąki
Dzięki Iza!Pozdrawiam
Uwielbiam domowe pieczywo:)
Ja też!
Uwielbiam domowe pieczywo , zawsze tylko zniechca mnie czas wyrastania :P te buleczki sa super rozwiazaniem ;) tylko mam pytanie czy 500ml maki przenej moge zamienic na makie orkiszowa ?
Pozdrawiam ;)
Tak Marysiu, tylko pewnie bédziesz musiała zmienić proporcje wody, bo każda mąka inaczej absorbuje.
Pani Gosiu ile tej wody mialabym dodac ? Bo nie mam zielonego pojecie .. Pomocy ;))
Proponuję zacząć od 400 ml wody tak jak w przepisie i stopniowo dolewać resztę wody Ciasto chlebowe po wyrobieniu powinno być lekko klejące, ale na drugi dzień po wyrośnięciu będzie w sam raz do formowania bułeczek bez podsypywania mąką. Tak wyrośnięte ciasto nie ugniatamy więcej tylko odrywamy po kawałku i formujemy delikatnie bułeczki.
Zyczę powodzenia!
Dziekuje ;) dzisiaj wyrabiam ciasto i do lodowki . Oby rano byly pyszne buleczki :D
Na pewno będą!
Czy mogę prosić o podanie ilości mąki w gramach? W ml trudno jest odmierzyć;)
Już zmieniłam
Bardzo dziękuję, bułeczki są rzeczywiście pyszne, wczoraj je piekłam.