Witam w ten pochmurny piątek. Ta pogoda odzwieciedla nastroje panujące na całym świecie. Czekam na szczepionkę i na lepsze czasy. To moje świąteczne życzenie. Na poprawę humoru proponuję najprostsze bułki n drożdżach. Pieczenie chleba to dla mnie swoista terapia. Moja rodzinka bardzo lubi domowe pieczywo. Bardzo rzadko kupuję chleb. Wolę go upiec sama, wybrać dowolną mąkę, nasiona, poolish, drożdże, zakwas czy warzywa. Domowy chleb na święta lub po prostu chleb na co dzień. Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój.
Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną. Po prostu piekę chleb z produktów, które mam pod ręką , na które mam ochotę. Czasami wpadnie mi jakaś wysokobiałkowa mąka. Chleb z takiej mąki jest po prostu super. Mąki z małych młynów są bardzo smaczne i mają dużą biodostępność… czyli są lepiej przyswajalne i bardziej energetyczne.
Bułki na drożdżach
12 bułek
Składniki:
200 g mąki żytniej
800 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
750 – 800 ml zimnej wody
1 łyżka soli
50 g nasion babki płesznik
100 g pestek słonecznika
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z mąką dodaj sól, nasiona, słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia ale też powinno być lekko klejące. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 porcji, uformuj bułki i ułóż n blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj bułki ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz dalej przez około 15 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce. Bułki można zamrozić. Smacznego!
3 komentarze
Małgosiu, dobrze by było gdybyś podała typy mąk, jakich użyłaś do wypieku. To może się przydać nie tylko początkującym w pieczeniu. Bułeczki wyglądają apetycznie :).
Anetko, użyłam żytniej mąki chlebowej, na której nie było numeru i pszennej chlebowej 750.
Dziękuję :).