Czerwona kapusta z żurawiną to świetna przystawka na ciepło do mięsa. Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie kapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna i pachnie korzennymi przyprawami.
Tak przyrządzona kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być indyk, kaczka czy nawet gęsina. Duszona kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy śledzie to kolejne świąteczne dania, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić lub przechować w lodówce.
Czerwona kapusta z żurawiną
6 – 8 porcji
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty, około 600 g
50 g suszonej żurawiny
200 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
1 czerwona cebula
400 ml jabłkowego soku
1½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
1½ łyżki trzcinowego cukru
1 łyżka masła
sól do smaku
Kapustę poszatkuj. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ma maśle z dodatkiem trzcinowego cukru, zmielonych goździków i cynamonu. Dodaj kapustę kapustę, suszoną i mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce do miesiąca.