365
Pyszne falafel czyli kotleciki z ciecierzycy zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo fajna potrawa i bezglutenowa, bo ciecierzyca nie zawiera glutenu. Jeśli nie jesteście wrażliwi na gluten możecie użyć mąki pszennej. U mnie w rodzinie nie ma alergików, a besan używam często, bo lubię potrawy z jej smakiem.
Przepis na falafel- kotleciki z ciecierzycy
Składniki:
na 20 falafel
- 2 puszki ciecierzycy, około 400 g każda
- 4 dymki
- 1 jalapenno
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 4 – 5 łyżek besan czyli mąki z ciecierzycy, lub zwykłej mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Odcedź z wody ciecierzycę i lekko zmiksuj.
- Pokrój drobno dymkę i jalapenno i podsmaż na oleju, po czym dodaj do ciecierzycy wraz z przeciśniętym czosnkiem.
- Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni, a potem zgnieć w moździerzu i dodaj do farszu.
- Wymieszaj wszystko z mąką besan i jajkiem. Formuj małe kotleciki i smaż na oleju po obu stronach.
- Podawaj falafel z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, ze świeżymi warzywami, chętnie w chlebku pita.
7 komentarzy
bardzo je lubię i wieki nie robiłam ale kusisz
Uwielbiam je :)!
Ja tez!
Jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam!
Polecam!
Fajny przepis na jarskie jedzonko. Co to jest jalapenno?
Jalapeno to ostre, krótkie na ogół zielone papryczki