429
Tabbouleh to bardzo orzeźwiająca sałatka pochodząca z Libanu. Do sałatki potrzeba mnóstwo pietruszki, cebuli, soku i otartą skórkę z cytryny, pomidorów i oliwy z oliwek. Warzywa, a przede wszystkim pietruszkę trzeba posiekać bardzo drobno. Opcjonalnie można dodać mięty pieprzowej, która świetnie pasuje do grilowanego mięsa. Iranczycy podgryzają świeże liście mięty do kebabu. Smakuje to obłędnie.
Wracając do tabbouleh, to wszystkie warzywa mieszamy wraz z oliwą, startą skórką z cytryny oraz sokiem. Do tak doprawionych warzyw dokłada się jeszcze bulgur. Sałatka tabbouleh najlepiej smakuje jak postoi w lodówce co najmniej 30 minut.
Przepis na sałatkę tabbouleh
Składniki:
- 3 dl gotowego bulgur
- 500 g pomidorów koktajlowych
- ½ dl oliwy z oliwek
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 3 młode cebule ze szczypiorem
- 2 dl posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
- Pomidory kroimy na pół i wrzucamy do dużej miski.
- Pietruszkę siekamy w miarę drobno. Kroimy cebulę wraz ze szczypiorkiem i dokładamy do pomidorów.
- Całość przyprawiamy sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Do warzyw dodajemy ugotowany bulgur i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej na 30 minut do lodówki.
1 Komentarz
jadłam jadłam jest pyszna ;))) a sama się do niej przymierzam od jakiegoś czasu może wreszcie uda mi się zrobić ;)