No wreszczie nie pada i można iść na grzyby. Dzisiaj miałam zaplanowane grzybobranie i chociaż by padało to i tak bym się udała do lasu. Nic nie pradzę, uwielbiam zbierać grzyby. Dzisiaj uzbieraliśmy prawie 3 kilogramy różnych grzybów. Po raz pierwszy zerwałam do mojego koszyczka grzyb, który jakoś wcześniej nigdy nie zwrócił mojej uwagi. Grzyb nazywa się kolczak obłączasty, kolczak rozumiem ale obłączasty….Tak czy inaczej nie pamiętam abym się kiedyś zetknęła z tym grzybem w Polsce, ale w Szwecji jest to bardzo popularny jadalny grzyb, który faktycznie smakiem, a i nieco kształtem przypomina żółte kurki. Pod kapeluszem grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach.
No więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie, które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos.
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami
Składniki:
4 – 6 porcji
okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu
1 kg ziemniaków, mączne
1 duża cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
10 dorodnych kolczaków obłączastych
2 łyżki masła
200 ml śmietanki lub mleka lub pół na pół
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotuj grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć grzyby na rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Układaj ziemniaki w formie na przemian z grzybami i cebulą. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Zakończ partią ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem i równomiernie polej śmietaną. Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do mięsa lub ryby.
3 komentarze
Wygląda i brzmi pysznie, a nazwa tego grzyba jest po prostu magiczna ;)
Japp!
Pychotka, szczególnie leśne grzyby w połaczeniu ze śmiatanką, ziemniaczkami (talarkami) i czosnkiem. Ja osobiście robię sos z leśnych grzybów zabielany śmietanką bądź jogurtem i stosuje jako dodatek do wielu innych dań…bardzo dobre są też krokiety tortille z leśnymi grzybami z rzeczonm sosem śmietankowym zapiekane z serem i celulką na chrupiąco pycha :-)