Kolejny przegląd spiżarni, po którym pwstało pieczone tortillas z soczewicę i dipem z awokado. Tym razem przyszedł czas na szafkę z fasolą, grochem i soczewicą i różnego rodzaju suszem. Kupuję różnokolorowe soczewice, małe i duże fasole.
Będąc w sklepie zawsze mam dylemat jaki rodzaj wybrać, więc do koszyka zawsze wędruje więcej niż jedna paczka.
Czy jestem chomikiem? Raczej nie, bo często używam rośliny strączkowe w mojej kuchni. Kuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortillas nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dip z awokado, który praktycznie używam do wszystkiego.
Pieczone tortillas z soczewicą
Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej kaczce, crepes, tarte tatin i jeszcze wiele innych francuskich specjałów z przyjemnością patrzyłam na mój zielony talerz i delektowałam się każdym kęsem.
To danie to taki domowy fast food, ale własnym touch. Warto czasami pokombinować z różnymi produktami spożywczymi i ugotować coś całkiem odmiennego jak pieczone tortillas z brązową soczewicą i kaszą.
Składniki:
Nadzienie do tortillas
12 dużych tortilla
150 g brązowej soczewicy
100 g pęczaku
¾ l warzywnego bulionu
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 nać selera
1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, prażone i zgniecione w moździerzu
¼ łyżeczki chili
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g startego sera
Dip z awokado
1 doniczka świeżej kolendry, pokrojonej
tyle samo natki pietruszki, pokrojonej
1 duże awokado, pokrojone
1 zielone chili, obrane i oczyszczone z nasion
2 ząbki czosnku
sok z jednej limonki
100 ml wody
100 ml oliwy
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
30 g obranych pistacji, u mnie prażone i solone
Przygotowanie:
- Pęczak i soczewicę ugotuj w warzywnym bulionie. Gotuj tak aby bulion niemalże w całości odparował, a pęczak i soczewica były lekko al dente.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i seler. Podsmaż na oliwie. Wlej pomidory, dodaj przyprawy i sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
- Zdejmij sos z kuchni i odstaw do odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej olej i ułóż dwie tortilla obok siebie.
- Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane, a ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posmaruj tortilla oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu do zrumienienia.
- Wszystkie składniki na dip z awokado oprócz pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing sokiem z limonki i solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem.
2 komentarze
pysznie jak zawsze u Ciebie
Bardzo mi się podoba!