Podstawą dobrej pizzy jest sos do pizzy i spód do pizzy. Ostatnio przygotowałam całkiem nowy sos i oczywiście zaraz upiekłam pizzę. Tym razem wykorzystałam pomidorowe passata i pomidorowe purre i wiecie co, sos do pizzy smakował przepysznie.
Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia pizzy, piekę pizzę właśnie w ten sposób, na rozgrzanym kamieniu. Tym razem nie pożałowałam sosu. Obficie posmarowałam nim spód do pizzy. Dodatkowo obłożyłam pizzę plastrami świeżego pomidora, a po upieczeniu rzuciłam na wierzch garść rukoli.
Na pizzy nie może zabraknąć oregano. Moje oregano na balkonie przeminęło z wiatrem ale zdążyłam kilka razy je ostrzyc i ususzyć. Tak więc pizza na zdjęciu to pizza z ekologicznym oregano. Oregano dodałam również do sosu. Pizza sos ponoć musi zawierać oregano. Zgadzam się!
Sos do pizzy
½ l sosu
Składniki:
½ l passata z pomidorów
100 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Wszystkie składniki na sos wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc do przegryzienia. Spód do pizzy znajdziesz w przepisie na pizza kebab.
1 comment
Najlepszy i sprawdzony przepis :)