Sobotnia pizza pieczona na kamieniu

Dawno nie piekłam pizzy. Dzisiaj taki deszczowy dzień, więc na poprawę humory była curry pizza z kurczakiem i winogronami. Ponoć pizzę można nadziać czym popadnie. Należę do osób, które popierają tę teorię, a przykładem jest dzisiejszy przepis na pizzę. Curry pizza to pizza doprawiona curry w proszku. Ta przyprawa najlepiej pasuje do kurczaka. Mogą to być resztki smażonego kurczaka. Winogrona dostarczają lekkiej słodkości. Można użyć innych owoców. Do kurczaka świetnie pasuje ananas lub brzoskwinia.

curry pizza kurczak obiad kolacja codojedzenia

Curry pizza upiekłam na chrupiącym spodzie. Taka pizza smakuje mi najlepiej. Zawsze zaczynam od obgryzania chrupiących brzegów. Taka mania. Od kiedy posiadam kamień do pieczenia, zawsze piekę pizzę na rozgrzanym wcześniej kamieniu. Pizza jest świetnie wypieczona. Polecam kamień do pieczenia wszystkim znajomym również Wam drodzy czytelnicy.

Jeśli lubicie pizzę to polecam moje ulubione przepisy. Do nich należy pizza bianco ze szparagami. Koniecznie wypróbujcie pizzę z dynią i kurkami, a jeśli zasmakujecie w wegetariańskich pizzach to polecam równię pizzę z cukinią.

pizza_curry_kurczak_codojedzenia_przepis_blogkulinarny

Curry pizza z kurczakiem i winogronami

2 pizze

Składniki:

350 g pszennej mąki

15 g świeżych drożdży

200 – 250 ml mleka

1½ łyżeczki soli

6 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis

300 g smażonego kurczaka

½ cebuli pokrojonej w piórka

50 g szynki

3 łyżki kukurydzy z puszki

2 pieczarki

200 g  mozzarella, startej

2 łyżeczki curry w proszku

20 dorodnych winogron, u mnie czerwone

2 łyżeczki suszonego oregano

kilka listków świeżego oregano

winogrona_pizza_kurczak_kukurydza_przepis_codojedzenia

Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu. Nagrzewam kamień około godziny w piekarniku nastawionym na 275ºC. Piecz pizzę przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp curry i oregano oraz pokrój radełkiem na kawałki. Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *