Pizza z dynią i feta…Każda kolejna pizza, którą piekę, staje się moją ulubioną. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowane ciasto i smaczne nadzienie. Kiedy piszę nadzienie to wierzcie mi, pizzę można zrobić ze wszystkiego! Pizza z dynią i feta jest tego przykładem. Bardzo smaczna pizza nieco w świątecznym tonie. Cienkie kawałeczki dyni, suszona żurawina i włoskie orzechy…Takie nadzienie jest warte grzechu. Dynia i feta, słodkie i słone to wspaniała kompozycja smakowa.
Dynia, dynia…Wszędzie dynia! Owo warzywo przeżywa prawdziwy renesans. Złoty miąższ nadaje się do wszystkiego. Nie warto trzymać się standardów…Krem z dyni jest na pewno smaczny, pizza z dynią również!
Pizza z dynią
1 pizza
Składniki:
250 g pszennej mąki
5 g świeżych drożdży
150-180 ml wody
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżego tymianku
Nadzienie
200 g dyni
sól morska do smaku
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki chili płatków
100 g feta
2 łyżki pomidorowego sosu
1 łyżka suszonej żurawiny
10 połówek włoskich orzechów
garść rukoli
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, tymianek i sól. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i gniazda. Pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 200ºC. Skrop dynię oliwą, posyp solą morską, chili i piecz przez 15 minut.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o średnicy 25 cm. Posmaruj sosem do pizzy, ułóż dynię i pokrusz ser. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika, obłóż rukolą i posyp żurawiną i orzechami. Pokrój na kawałki. Smacznego!
18 komentarzy
Zdjęcia wyszły taaak apetycznie, że jadąc w autobusie już zaplanowałam, że wysiadam przystanek wcześniej i kupuję wszystko co do przepisu potrzebne, bedzie boski obiad :))
już wiem co dziś przyniosę ze sklepu…. dyni nigdy za wiele!
Genialne połączenie składników na pizzy. Zrobiłaś przepiękne zdjęcia.
Twoja pizza wygląda obłędnie, aż nabrałam ochoty, ale nigdy nie udało mi sie zrobić tak cienkiego ciasta…
Ja zawsze wałkuję ciasto. Poza tym mam wałek z miarką…hi, hi…
Nie wpadłabym na pomysł przygotowania pizzy z dynią i fetą. Jestem bardzo ciekawa jej smaku. Wygląda wyjątkowo apetycznie:)
Polecam! Dynia z fetą to fjant połączenie!
Fantastyczny pomysł, jak widać dynia to bardzo smaczne i uniwersalne warzywo :)
Bardzo uniwersalne!
Wygląda pięknie i – na przekór porze roku – bardzo wiosennie :)
Masz rację! Lubię zielono na talerzu…
Świetna odmiana od tradycyjnej pizzy :)
Neapolitańczyk by pewnie powiedział, że to nie pizza tylko focaccia co najwyżej ;) co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie i uważam, że masz niezwykłą umiejętność bezbłędnego łączenia smaków :)
Pewnie tak, ale dla mnie to pizza, bo focaccia robię grubszą!
Gosiu, oczywiście :) Oni mają specyficzne teorie i podejście do swoich potraw, czasem nawet ciężko zrozumieć… ;) Jak zwał, tak zwał, przepis jest super! Jestem Twoją fanką :)
Masz rację. Dziękuję za miłe słowa!
jakie oryginalne składniki, razem muszą smakować wybornie:)
Nigdy nie jadłam pizzy z dynią :) Ale bym spróbowała, zwłaszcza, że to Twoja ulubione. Czekam na kolejny przepis, żeby następna była ulubiona :)