468
Ta wegetariańska pizza z serem owczym i ziołami dowolnego wyboru smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Moi chłopcy zawsze komponują własne pizze. Ja zresztą też. Upiekłam sobie, całkowicie wegetariańską pizza z serem owczym i ziołami. Zrobiłam trochę grubszy spód niż zazwyczaj. Pizza na takim spodzie to włoska pizza zwana sfincione. Bardzo często ją robię, z różnymi dodatkami np. owocami morza.
Ser owczy czy feta, jaka to różnica ? Właściwie żadna. Jedynie duńska feta różni się tym, że jest produkowana z mleka krowiego, w odróżnieniu od feta czy sera owczego typu greckiego.
Przepis na wegetariańska pizza z serem owczym i ziołami
Składniki:
na 4 małe pizze
- 500g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 2 ½ dl mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, suszy
- 200 g sera feta
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (regano, bazylia, majeranek, rosmaryn)
- 2 dl sosu do pizzy
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże i dodaj do pogrzanego mleka. Wsyp mąke. Dodaj sól, ząbek czosnku, oliwe i suszony tymianek. Zagnieć gładkie ciasto i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
- Tymczasem, zrób sos do pizzy.
- Pokrój cebulę, pomidory ipo krusz ser owczy.
- Podziel ciasto na pizzę na cztery części i rękoma ukształtuj cztery małe (20 cm) okrągłe placki. Posmaruj kazdy placek sosem pomidorowym i rozprowadz cebbule,ser i pomidory.
- Piecz pizzę w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 15-20 minut, w dolnej części piekarnika.
- Posyp pizze ziołami po upieczeniu