Dzisiaj kucharzył mój małżonek. Po powrocie z pracy, już w drzwiach przywitały mnie wspaniałe zapachy. Przepis na perski gulasz zwany gheimeh, pochodzi z perskiej książki kucharskiej. Jest to typowe danie główne z baraniny z bakłażanem i żółtą soczewicą, która po persku nazywa się lappe. W kuchni perskiej jest wiele potraw na bazie soczewic i innych strączków.
Przepis na perski gulasz z baraniny z bakłażanem i lappe
6 – 5 porcji
Składniki:
400 g jagnięciny na gulasz
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g żółtej soczewicy
3 bakłażany, średniej wielkosci
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ¼ l goracej wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki oleju do smażenia
Podziel mięso na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż z mięsem. Przełóż mięso do garnka, dodaj przecier, sól i przyprawy. Zalej gorącą wodą. Opłucz soczewicę zimną wodą i wrzuć do garnka z mięsem. Gotuj gulasz około 1 godzinę. Mięso powinno być miękkie, a soczewica miękką ale nie rozgotowana.
W międzyczasie Pokrój bakłażany na plastry o grubości 1 cm. Można obrać ze skórki. Posyp solą i odstaw na 30 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody i usmaż bakłażany na złoty kolor. Bakłażany można grillować w całości w piekarniku, następnie przekroić na pół i wydrążyć miąższ. W ten sposób danie będzie mniej tłuste, ponieważ bakłażan wciąga dosyć dużo oleju podczas smażenia.
Kiedy gulasz jest już gotowy dodaj bakłażana, zagotuj po czym zdejmij garnek z kuchni. Podaj gulasz z ryżem basmati i sałatką ze świeżych warzyw.
2 komentarze
Bardzo fajna alternatywa na obiad:)
wspaniałe musiały się rozchodzic zapachy :)) bardzo apetyczne zdjęcia