Perski gulasz z baraniny z bakłażanem i soczewicą

Dzisiaj kucharzył mój małżonek. Po powrocie z pracy, już w drzwiach przywitały mnie wspaniałe  zapachy. Przepis na perski gulasz zwany  gheimeh, pochodzi z perskiej książki kucharskiej. Jest to typowe danie główne z baraniny z bakłażanem i żółtą soczewicą, która po persku nazywa się lappe. W kuchni perskiej jest wiele potraw na bazie soczewic i innych strączków.

Przepis na perski gulasz z baraniny z bakłażanem i lappe

6 – 5 porcji

Składniki:

400 g jagnięciny na gulasz

1 cebula

3 ząbki czosnku

100 g żółtej soczewicy

3 bakłażany, średniej wielkosci

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 ¼ l goracej wody

1 łyżka soli

1 łyżeczka curry w proszku

½ łyżeczki chili w proszku

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki oleju do smażenia

przepis na perski gulasz

Podziel mięso na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż z mięsem. Przełóż mięso do garnka, dodaj przecier, sól i przyprawy. Zalej gorącą wodą. Opłucz soczewicę zimną wodą i wrzuć do garnka z mięsem. Gotuj gulasz  około 1 godzinę. Mięso powinno być miękkie, a soczewica miękką ale nie rozgotowana.

W międzyczasie Pokrój bakłażany na plastry o grubości 1 cm. Można obrać ze skórki. Posyp solą i odstaw na 30 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody i usmaż bakłażany na złoty kolor. Bakłażany można grillować w całości w piekarniku, następnie przekroić na pół i wydrążyć miąższ. W ten sposób danie będzie mniej tłuste, ponieważ bakłażan wciąga dosyć dużo oleju podczas smażenia.

Kiedy gulasz jest już gotowy dodaj bakłażana, zagotuj po czym zdejmij garnek z kuchni. Podaj gulasz z ryżem basmati i sałatką ze świeżych warzyw.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *