Oh, marokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki, zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów…Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada.
Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego, bo dodałam do nich pietruszkę, miętę i kolendrę. Farsz przyprawiłam kminem rzymskim i kajeńskim pieprzem no i dodałam fasolę. Marokańskie burgery przyrządza się z białej fasoli, ale ja dodałam gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli.
Marokańskie burgery
Składniki:
na 9 burgerów
1 kg mielonej jagnięciny
400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej fasoli, czerwonej i ciecierzycy
4 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
200 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
1 łyżka soli
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 doniczka świeżek kolendry
pęczek natki pietruszki
20 listków mięty pieprzowej
Montowanie burgerów
9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis
sałata rzymska
plastry pomidora i czerwonej cebuli
grillowana cukinia
sos z creme fraiche i sriracha
frytki z batatów, tutaj przepis
Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj jagnięcinę, jogurt, sól, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki na pół i na każdą połówkę połóż liść sałaty rzymskiej. Rozprowadź sos i połóż upieczone kotlety. Następnie nałóż po kolei grillowaną cukinię, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryj połówką bułki z sezamem. Smacznego!
12 komentarzy
Wyglądają fantastycznie! :D No i jeszcze frytki z batatów ;) Wszystko razem musiało smakować obłędnie :D
Tak, to był bardzo fajny obiad!
Apetycznie wygadają ale ja takiego jedzenia fanką nie jestem. Mój syn i mąż to uwielbiają hamburgery, ja to sałatkowa jestem :)
Aniu ja mam czterech facetów do wykarmienia, zieleniną się nie da…he, he…
Wcale się nie dziwię że rodzina była zachwycona obiadem. Bardzo Ci dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad.
Proszę bardzo Kochana!
To się nazywają burgery na bogato :) Dostojne i na pewno pyszne :)
Dziękuję!
Mój mąż bardzo lubi jagnięcinę, a ja nie przepadam za tym jej specyficznym posmakiem :)
Wszystko zależy od jakości mięsa. Ja tylko kupuję młodą jagnięcinę, bo im starsza tym bardziej ma ten charakterystyczny zapach, który też mnie odrzuca. Co mnie zdziwiło będąc na południu w zeszłym roku, że właśnie takie „stare” mięso podają w restauracjach, oddałam talerz.
Wyglądają obłędnie. Podziwiam za pomysłowość i jakość zdjęć ; )
Dziękuję!