Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli

Oh, marokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki, zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów…Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada.

Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego, bo dodałam do nich pietruszkę, miętę i kolendrę. Farsz przyprawiłam kminem rzymskim i kajeńskim pieprzem no i dodałam fasolę. Marokańskie burgery przyrządza się z białej fasoli, ale ja dodałam gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli.

marokańskie burgery

marokańskie burgery na obiad

marokańskie burgery

Marokańskie burgery

Składniki:

na 9 burgerów

1 kg mielonej jagnięciny

400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej fasoli, czerwonej i ciecierzycy

4 ząbki czosnku

2 łyżki drobno pokrojonej szalotki

200 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

1 łyżka soli

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 doniczka świeżek kolendry

pęczek natki pietruszki

20 listków mięty pieprzowej

Montowanie burgerów

9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis

sałata rzymska

plastry pomidora i czerwonej cebuli

grillowana cukinia

sos z creme fraiche i sriracha

frytki z batatów, tutaj przepis

burgery_jagniece

Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj jagnięcinę, jogurt, sól, przyprawy i wymieszaj wszystko na jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również  grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki na pół i na każdą połówkę połóż liść sałaty rzymskiej. Rozprowadź sos i połóż upieczone kotlety. Następnie nałóż po kolei grillowaną cukinię, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryj połówką bułki z sezamem. Smacznego!

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.