Jak zrobić frytki z batatów? Aby zrobić naprawdę idealne frytki z batatów, złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem wcale nie jest trudne! Frytki z batatów wymagają jednak specjalnej obróbki.Trzeba je zblanszować za nim zostaną wrzucone do frytkownicy. Równo pokrojone frytki przed smażeniem to połowa sukcesu. Wrzucone na rozgrzany tłuszcz frytki z batatów są gotowe już po dwóch minutach. Jeśli więc ktoś zapyta Cię jak zrobić frytki z batatów to już masz odpowiedź.
Jak zrobić frytki?
Składniki:
na 2 porcje
2 bataty średniej wielkości
300 ml oleju do smażenia
sól morska i chili do posypania
Obierz bataty ze skórki i pokrój w słupki w miarę jednakowej grubości. Nastaw wodę w garnku i lekko posól. Do gotującej się wody dodaj pokrojone bataty. Blanszuj przez 3 minuty. Odcedź i lekko przestudź. Rozgrzej olej i smaż frytki partiami przez około 2 – 3 minuty w zależności od grubości frytek.
3 komentarze
Tez robiłam podobne frytki i uważam to za super alternatywę tych zwykłych, ziemniaczanych :) na moim blogu jest coś podobnego do tego przepisu, zapraszam!
Uwielbiam takie batatowe frytkasy ;) Też u mnie często goszczą :D
O tak są pyszne!