Znacie przepis na szwedzkie ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo? To zależy od ich wielkości.
Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest nieco inny. Oczywiście ziemniaki nacięłam, bo to jest ich charakterystyczna cecha. Zamiast tartej bułki użyłam migdałowej mąki i parmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego.
Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem. Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret… Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów!
Szwedzkie ziemniaki hasselback
4 – 6 porcji
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżki utartego parmezanu
2 łyżki migdałowej mąki
Obierz ziemniaki i natnij ale nie do końca. Umieść w żaroodpornej formie. Posyp solą, przyprawami i ziołami. Polej oliwą i wymieszaj. W miseczce wymieszaj parmezan z migdałową mąką i posyp mieszanką ziemniaki. Włóż do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez godzinę. Ziemniaki powinny być chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie. Smacznego!
1 Komentarz
Podobne do oryginału :D