Szwedzkie ciastka z lukrecją kolasnitt

Niedziela! Zatem zapraszam po przepis na karmelowe ciastka z lukrecją. Uwielbiam piec ciastka. Ciastka z lukrecją przypominają cynamonowe ciastka kolasnitt. Zawierają sporo cukru i golden syrop, które powodują, że ciastka kolasnittar po upieczeniu są lekko ciągnące  mają karmelowy smak.

Te ciastka piekę się podobnie jak tradycyjne kolasnitt ale do środka dodałam słodkie „żelki” czyli ciągnące cukierki z lukrecją. Jeszcze do niedawna nie przepadałam za lukrecją. Teraz ją uwielbiam ale w odpowiedniej ilości. Ciastka poniżej mają to do siebie, że ilość lukrecji można dozować według smaku. Smak lukrecji jest delikatnie wyczuwalny. Pojawia się dopiero po zgryzieniu ciastka jak niespodzianka.

szwedzkie ciastka kolasnitt codojedzenia

Muszę dodać, że ten wypiek należy do super szybkich. Znika z talerza również szybko, bo ciastka są naprawdę pyszne. Wypiekam te ciastka również w wersji świątecznej z szafranem.

Bardzo polecam przepis poniżej. Jeśli nie możecie trafić na lukrecjowe żelki, to możecie do ciasta dodać lukrecję w proszku. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku.

ciastka_przepis_lukrecja_codojedzenia

Ciastka z lukrecją

ok. 40 sztuk

Składniki:

150 g masła, miękkiego

80 g cukru

90 g brązowego cukru

100 ml golden syropu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

3 łyżki kakao

190 g pszennej mąki

szczypta soli

100 g żelków z lukrecji

szwedzkie ciastka z lukrecją codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC. Formę od piekarnika włóż papierem do pieczenia. Wsyp do miski cukier, wanilię i dodaj miękkie masło. Zmiksuj na puszystą masę po czym dodaj syrop i zmiksuj do połączenia składników. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj łyżką lub zmiksuj.

Żelki pokrój na drobno i dodaj do ciasta. Wymieszaj łyżką. Podziel ciasto na 3 części.Każdy kawałek zroluj, przełóż do formy i spłaszcz. Piecz ciastka przez 15 minut. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika. Odczekaj 5 minut i jeszcze ciepłe placki pokrój pod kątem na podłużne ciasteczka. Ciasto podczas pieczenia zlewa się w całość, więc przekrój również wzdłuż każdego kawałka. Wystygnięte ciastka przechowuj w metalowym pudełku. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *