Domowy baton energetyczny
Oto przepis na domowe bars, które lubię zanurzać w mojej porannej kawie i nie tylko. Super przegryzka po intensywnych ćwiczeniach. Bardzo dobra, wysokobiałkowa i pożywna. U wiele lepsze od kupnych bars, a przede wszystkim tańsze. Bez dodatków!
Do takiego domowego energetycznego batona czy bars możesz wybrać suszone owoce, nasiona i orzechy, które naprawdę lubisz.
Składniki:
- 2 ½ dl skondensowanego mleka
- 1 dl wiórków kokosowych
- 3 ½ szklanki płatków owsianych, nie błyskawicznych
- 50 g suszonej żurawiny
- 70g dowolnych nasion (dyni, sezamu, słonecznika)
- 70 g orzechów cashew
Wykonanie:
- Podgrzej mleko skondensowane w rondlelku i dodaj suche składniki i wymieszaj.
- Ułóż folię aluminiową na blaszy do pieczenia i rozprowadz masę równomiernie na kształt prostokąta o grubości 1 cm .
- Piecz bars w temperaturze 130 ° C, około 1 godziny. Zostaw do ostygnięcia na 15 minut, a potem potnij na kawałki.
Bars powinny być suche i chrupiące. W takiej postaci można je przechowywać w suchym miejscu do 2 tygodni.
2 komentarze
Mleko skondensowane ma być bez dodatku cukru?
Bez cukru, ale jeśli chcesz aby bars były troszkę słodsze to proponuję 2 łyżki miodu.