Wczoraj byłam na masażu, dzisiaj czuję się tip top. Od samego rana kręcę się w kuchni, bo zapachniały mi pierniczki migdałowe . Jak upiec pierniczki migdałowe, takie popękane, lekko ciągnące i pachnące korzennymi przyprawami? O, to nic trudnego. Jak zwykle do wypieków migdałowych pierniczków użyłam blanszowanej mąki migdałowej. Jest to mąka zmielona z migdałów pozbawionych skórki. Jeśli chcecie zmielić migdały na mąkę to najpierw musicie je zalać wrzątkiem i blanszować przez kilka minut. Po tym zabiegu migdałowa skórka bardzo łatwo odchodzi.
Poza tym do wypieku ciasteczek użyłam kokosowego oleju. Olej kokosowy stosuję zamiennie z masłem. Stosuję olej kokosowy bezzapachowy. Jakiej korzennej przyprawy używacie do wypieków pierniczków, gotowej czy domowej? Do tego przepisu użyłam domowej przyprawy korzennej w bardzo uproszczonej wersji. Skorzystałam jedynie z cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków.
Pierniczki migdałowe
12 ciastek
Składniki:
240 g mąki migdałowej, blanszowanej
30 g prażonych migdałów, grubo mielonych
½ łyżeczki oczyszczonej sody do pieczenia
150 g trzcinowego cukru
1 łyżka korzennej przyprawy
szczypta soli
2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego
3 łyżki golden syropu
1 duże jajko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche, odważone składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj rozmącone jajko z syropem i kokosowym olejem. Dodaj suche składniki oraz grubo pokrojone migdały. Wymieszaj ciasto, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 180ºC. Ze schłodzonego ciasta uformuj 12 kulek i ułóż w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko kuleczki. Piecz ciastka przez 1o – 12 minut. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!
5 komentarzy
Super adwentowe pierniczki ;-)
Dzięki
Witam, czy te pierniczki utrzymują się tak długo jak tradycyjne? Czy można je zrobić teraz i będą równie dobre w Święta? Dziękuję!
Tak, też je piekę wcześniej i przechowuję w metalowym podełku
Dziękuję serdecznie za odpowiedź! Spróbuję :) Pozdrawiam!