Adwentowe pierniczki migdałowe

Wczoraj byłam na masażu, dzisiaj czuję się tip top. Od samego rana kręcę się w kuchni, bo zapachniały mi pierniczki migdałowe . Jak upiec pierniczki migdałowe, takie popękane, lekko ciągnące i pachnące korzennymi przyprawami? O, to nic trudnego. Jak zwykle do wypieków migdałowych pierniczków użyłam blanszowanej mąki migdałowej. Jest to mąka zmielona z migdałów pozbawionych skórki. Jeśli chcecie zmielić migdały na mąkę to najpierw musicie je zalać wrzątkiem i blanszować przez kilka minut. Po tym zabiegu migdałowa skórka bardzo łatwo odchodzi.

adwentowe pierniczki migdałowe codojedzenia

Poza tym do wypieku ciasteczek użyłam kokosowego oleju. Olej kokosowy stosuję zamiennie z masłem. Stosuję olej kokosowy bezzapachowy. Jakiej korzennej przyprawy używacie do wypieków pierniczków, gotowej czy domowej? Do tego przepisu użyłam domowej przyprawy korzennej w bardzo uproszczonej wersji. Skorzystałam jedynie z cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków.

piernikimigdalowe_adwent_ciastka_codojedzenia

Pierniczki migdałowe

12 ciastek

Składniki:

240 g mąki migdałowej, blanszowanej

30 g prażonych migdałów, grubo mielonych

½ łyżeczki oczyszczonej sody do pieczenia

150 g trzcinowego cukru

1 łyżka korzennej przyprawy

szczypta soli

2 łyżki kokosowego oleju, rozpuszczonego

3 łyżki golden syropu

1 duże jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

pierniki_migdaly_wypieki_ciastka_codojedzenia

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche, odważone składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj rozmącone jajko z syropem i kokosowym olejem. Dodaj suche składniki oraz grubo pokrojone migdały. Wymieszaj ciasto, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 180ºC.  Ze schłodzonego ciasta uformuj 12 kulek i ułóż w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko kuleczki. Piecz ciastka  przez 1o – 12 minut. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *