Święta już za niedługo, działacie? U mnie dzisiaj drożdżowe pierogi z kapustą. Pracuję do środy przed wigilią, więc muszę się sprężyć w weekend aby zdążyć ze wszystkim na czas. Najwięcej czasu zajmują mi pierogi z kapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą.
Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy.
Ciasto drożdżowe na pierogi doprawiłam granulowaną solą i oregano. Pierogi piekłam na kamieniu ale blaszka do pieczenia również spełni swoją rolę. Nadziewane pierogi na słono to popularne danie w mojej rodzinie. To takie wytrawne bułeczki drożdżowe, które szybko zaspokoją głód. Kiedy moje starsze dzieci chodziły do szkoły zawsze miałam takie delikatesy w zamrażalce. Moje najmłodsze też lubi drożdżowe pierogi, dlatego chętnie piekę takie pierożki np. zamiast pizzy.
Drożdżowe pierogi z kapustą
16 pierogów
Składniki:
450 g pszennej mąki
30 g drożdży
275 ml zimnej wody
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki granulowanej cebuli
1½ łyżeczki soli
1 jajko, do posmarowania
1 łyżka czarnuszki
Farsz
250 g kiszonej kapusty
2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej
5 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
sól i czarny pieprz do smaku
Jeśli został Tobie farsz na pierogi to możesz go z powodzeniem wykorzystać w tym przepisie. Jeśli nie to skorzystaj z tego przepisu. Kapustę obgotuj, odcedź, ostudź i odciśnij z wody. Suszone grzyby pokrusz do miseczki i zalej wrzątkiem. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj namoczone i odcedzone grzyby. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj kapustę. Dopraw farsz solą i pieprzem i smaż przez 3 minuty.
W międzyczasie rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Odważ mąkę, dodaj rozczyn i zacznij zagniatać ciasto. Następnie wsyp sól, przyprawy i zgniataj aż wytworzą się nitki glutenu. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie podziel ciasto na dwa kawałki i każdy rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wytnij okrągłe placki o średnicy 10 – 12 cm. Nałóż łyżkę farszu i zwiń placek w półksiężyc. Brzegi możesz posmarować rozmąconym jajkiem by dobrze się skleiły. Posmaruj pierogi jajkiem, posyp czarnuszką i piecz na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez około 10 minut. Pierogi można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!
1 Komentarz
Och, super! Wlasnie tego przepisu mi bylo potrzeba! W tym roku zagoszcza na moim stole :-)
Dziekuje i wesolych Swiat!