Zostało mi trochę maku więc postanowiłam upiec bułeczki z makiem, a właściwie z masą makową. Uwielbiam wypieki z makiem, więc kiedy przygotowuję makowe nadzienie to zawsze więcej, bo wiem, że zaraz zamarzą mi się słodkie bułeczki z makiem.
Bułeczki z makiem to tradycyjne słodkie bułeczki wykonane z drożdżowego ciasta. Dzisiaj je trochę fikuśnie pokroiłam, więc prezentują się całkiem niezwykle.
Przepis na słodkie bułeczki z makiem
na 20 bułeczek
Składniki:
Ciasto drożdżowe
½ l ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
180 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
180 g miękkiego masła
1 ½ łyżeczki soli
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
około 1kg pszennej mąki
Mleko podgrzej do 37ºC. Rozpuść w nim drożdże i cukier. Przelej wszystko do dużej misy, u mnie misa od asystenta kuchennego. Dodaj mąkę i jajko i zagnieć ciasto. Dodaj teraz sól i miękkie masło w kawałkach i zagniataj jeszcze przez kilka minut do uzyskania puszystego ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1cm.
Nadzienie makowe
200 g gotowanego maku z paczki
100 ml mleka
80 g masła
5 łyżek miodu
50 g cukru
3 łyżki likieru amaretto
po 50 g migdałowych płatków, rodzynek, suszonych fig, kokosowych wiórków
Lukier cytrynowy
400 ml cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
Gotowy mak z paczki zalej mlekiem. Na patelni rozpuść masło i dodaj miód, po czym cukier. Smaż i mieszaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj mak i bakalie i smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj amaretto i wymieszaj, lekko odparuj. Gotową masę makową pozostaw do ostygnięcia. Rozsmaruj masę makową na cieście i każdy prostokąt zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku jak bułki cynamonowe. Krój rulony na kawałki na kształt trapeza o dwóch równych bokach. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą bułeczkę przyciśnij wzdłuż palcem, tak, że po bokach utworzą się” pawie oczy”, a palec prawie cały schowa się w cieście. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 15 stopni więcej) przez 10-12 minut.
Puder i sok utrzyj na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty. Ostygnięte bułeczki pomaluj cytrynowym lukrem.
4 komentarze
Cudne!!! Muszę je zrobić :)!
idealne!!!
Moje ulubione .
ależ zdjęcia – wow :) aż ślinka cieknie!