Wypróbowałam alternatywny przepis na puszyste brioszki nadziewane makiem. Jak dotąd nigdy nie mieszałam suchych drożdży bezpośrednio z mąką bez uprzedniego rozpuszczenia ich w mleko czy też w wodzie. Kiedyś więc musi być pierwszy raz. O dziwo brioszki wyszły super puszyste. Uwielbiam drożdżowe z makiem, a te brioszki po prostu rozpływają się w ustach. Nawet ta niesamowita ilość masła nie zdołała mnie przerazić. Pychotka!
Składniki:
na 16 brioszek
Ciasto drożdżowe
450 g mąki
14 g suszonych drożdży
60 g trzcinowego cukru
250 g serka ricotta
3 żółtka
250 g masła, u mnie solone
Nadzienie z maku
200 g maku, mielonego z paczki
150 ml mleka
50 g masła
50 g trzcinowego cukru
2 czubate łyżki miodu
1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu
szczypta cynamonu
skórka otarta z jednej limonki + 1 łyżka soku
50 g suszonej żurawiny
2 białka
Do dekoracji
Lukier z cukru pudru (150 g cukru pudru + 2 łyżki wody)
prażone laskowe orzechy do posypania
Przygotuj nadzienie z maku. Zalej zmielony mak z paczki mlekiem na 20 minut. na patelni rozpuść masło, cukier, miód. Dodaj wanilię i cynamon, wymieszaj. Dodaj teraz mak, żurawinę, otartą skórkę i sok z limonki i smaż przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą.
Wymieszaj suche drożdże z mąką i cukrem. Dodaj po kolei ricottę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy jak kopertę, przykryj i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozprowadź równomiernie nadzienie. Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Zwiń każdy pasek w miarę luźno i ułóż brioszki w foremce wyłożonej pergaminem, z lekkimi odstępami. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej), przykręć potem piekarnik do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ostudź broszki. Utrzyj cukier puder na lukier, polukruj brioszki i posyp posiekanymi orzechami.
11 komentarzy
Piękne ,ja też przepadam za makowymi bułeczkami.
Zawsze
Świetne Ci wyszły, mimo, że po świętach mam dość słodyczy to taką jedną bułę bym zjadła :-)
Ja dwie na poczekaniu!
ale smaka narobiłaś ;)
No to dobrze działam!
Jak smakowicie udekorowane!
już tyle razy na różnych blogach widziałam przepis na brioszkę,,alee,,dopiero teraz trafiłam na ten idealny :)
mega apetycznie wygladaja
„Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej), przykręć potem piekarnik do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut” mozna prosic wytlumaczenie tego sposobu pieczenia?
Są dwa rodzaje piekarników, z termoobiegiem i bez.Jeżeli temperatura na termoobiegu wynosi 225 stopni to piekarnik bez termoobiegu powinien być nastawiony na 235 stopni aby upiec ciasto czy inny wypiek w tym samym czasie. W piekarniku z termoobiegiem ciepłe powietrze jest „w ruchu” i zdecydowanie szybciej się piecze w takim piekarniku. Bez termoobiegu natomiast wolniej. Dlatego czas podany do pieczenia będzie taki sam, pod warunkiem, że temperatura zostanie podwyższona o 10 stopni. Zmniejszenie temperatury na termoobiegu do 200 stopni oznacza bez termoobiegu 210 stopni. Oczywiście są to przybliżone temperatury, bo każdy piekarnik piecze inaczej, np. pali z jednej strony…Drożdżowe pieczywo, podobnie jak chleb zaczyna się piec w wyższej temperaturze, a potem się obniża. Mam nadzieję, że wyjaśniłam dostatecznie sposób pieczenia. Pozdrawiam serdecznie