Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie to mój kolejny świąteczny wypiek. Ciasto z makiem piekę często, bo bardzo je lubię. Na święta pojawia się ono obok sernika i piernika. Czasami piekę makowiec drożdżowy zawijany. Lubię też połączenie maku z serem, czyli  seromak. Może to i oszczędność czasu, ale idea dwa ciasta w jednym bardzo mi się podoba. Zresztą seromak jest naprawdę dobry.

makowiec_ciasto_mak_codojedzenia

W tym roku postawiłam na makowiec na kruchym spodzie. Spód do makowca zrobiłam według tego przepisu. To nieco nietypowe kruche ciasto świetnie pasuje do wypieków z miękkim nadzieniem, takim jak owoce, dżem, czy mak.

Uwielbiam, kiedy w masie makowej jest dużo bakalii jak w tym przepisie na makowiec bakaliowy. W tym przepisie postawiłam jednak na owoce i dodałam jabłka oraz czerwoną borówkę. Ciasto z makiem jest bardzo słodkie, ale dodatek owoców cudownie przełamuje słodycz.

makowiecjaponski_kruche_ciasto_swiatecznewypieki_codojedzenia

Ważnym świątecznym akcentem makowca jest oczywiście dekoracja. Ciasto polukrowałam tradycyjnym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Dodatkowo posypałam kandyzowaną skórką z pomarańczy. Trudno się oprzeć takiemu makowcowi, prawda?

Makowiec na kruchym spodzie

20 cm x 30 cm

Składniki:

140 g masła, zimnego

100 g cukru

180 g mąki tortowej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Masa makowa

250 g maku zmielonego i namoczonego w 200 ml mleka

100 g masła

200 g cukru

5 jajek

2 jabłka, małe

100 g czerwonej borówki

4 łyżki zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki amaretto

50 g rodzynek

Lukier

300 g cukru pudru

 sok z jednej małej pomarańczy

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

makowiec_przepis_swiatecznewypieki_codojedzenia

Zimne masło pokroić  w kostkę. Dodać mąkę, cukier, wanilię i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zmiksować aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Ciasto jest dosyć lepkie, ale takie ma być. Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszysto. Dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Następnie dodać mak, zmielone migdały, proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do masy makowej wraz z borówką i rodzynkami. Na koniec ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Wyłożyć kruche ciasto na dno formy, u mnie wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzch spodu wyłożyć masę makową, wygładzić powierzchnię i wstawić makowiec do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ciasto przez około 50 minut.

Utrzeć cukier puder dolewając po trochu soku z pomarańczy. Dolać tyle soku aby lukier był gęsty lub wedle uznania.

Ostudzony makowiec polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Pokroić ciasto w kostkę. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *