Ciasto z czarnymi porzeczkami

Ciasto z owocami to ulubione ciasto latem. Owocowe szaleństwo latem nigdy się kończy. Kiedy kończą się truskawki przychodzi pora na czereśnie, maliny, jagody i moje ulubione czarne porzeczki. Ciasto z owocami praktycznie można piec przez cało lato, bo na brak owoców nie można narzekać.

ciasto z porzeczkami przepis

Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka, chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche ale całkiem nie do końca, bo ciasto jest dosyć luźne. Ciasto z owocami piekę na maśle. Uwielbiam ciasta na maśle, bo mają taki wspaniały aromat. Z margaryną nigdy nie byłam za pan brat.

ciasto_z_owocami_porzeczkiciasto z owocami porzeczkowe

Czarne porzeczki – ciasto z owocami

30 cm x 45 cm

Składniki:

210 g masła, zimnego

150 g cukru + 1 łyżka do porzeczek

250 g mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

500 g czarnej porzeczki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza

4 białka

225 g cukru

ciasto z porzeczkami przepis

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zarabiaj ciasto do wytworzenia kruszonki, po czym dodaj dwa jajka, waniliowy ekstrakt i zarabiaj dalej. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto jest nieco rzadsze niż tradycyjne kruche ale takie ma być. Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie schłodzone ciasto. Na wierzchu ciasta rozprowadź porzeczki, uprzednio wymieszane z ziemniaczaną mąką i cukrem. W dużej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści, beza powinna być gładka i lśniąca. Rozprowadź bezę po cieście i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i dobrze ostudź. Pokrój na kwadraty. Z tej porcji wychodzi 20 kawałków. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *