W teorii naleśniki można smażyć na każdej patelni, jednak można po użytkowaniu patelni klasycznych w tym celu również zapytać się: po co. Używając odpowiedniej patelni do smażenia naleśników możemy je łatwiej przełożyć dzięki niskim krawędziom, smażyć szybciej i na mniejszej ilości tłuszczu dzięki szybko i równomiernie rozgrzewającej się powierzchni oraz powłoce nieprzywierającej.
Ponadto istnieją różne typy naleśników i o ile amerykańskie pancakes można sobie poradzić na każdej patelni to z cienkimi naleśnikami czy francuskimi crepes może być problem, do tych naleśników potrzeba szybko rozgrzewającej się, cienkiej patelni, czyli właśnie typowej patelni do naleśników.
Jakie patelnie są dostępne?
Wbrew pozorom patelnie do naleśników mogą się różnić nie tylko materiałami, z których są wykonane ale i kształtem. Do przygotowania większych placków z farszem nieoceniona może się okazać patelnia kwadratowa lub prostokątna. Takie niestandardowe rozwiązanie może jednak sprawiać problemy w dopasowaniu patelni do elektrycznych czy indukcyjnych palników.
W robieniu naleśników również patelnie podwójne, dzięki którym skomplikowany proces przekładania naleśników staje się uproszczony. Ciężko jednak znaleźć taką patelnię przy której nie przyoszczędzono na powłoce, tego typu produkty mają często złe opinie
Warto więc najczęściej zainwestować w klasyczną okrągłą patelnie, a takie występują w różnych rozmiarach. Od rozmiaru zależy tylko rozmiar usmażonego naleśnika, nie jakość, także nie warto poświęcać temu wyjątkowej uwagi. przeciętna patelnia do naleśników o średnicy 20 – 25 cm wystarczy zdecydowanej większości.
Patelnia do naleśników Tropical 25 cm marki Domotti. Źródło: Dajar
Od czego zależy jakość patelni ?
Patelnie do naleśników mogą być wykonane z różnej jakości powłok i materiałów. Dobra patelnia powinna był odporna na ostre wahania temperatur – niektóre typy naleśników wymagają długiego nagrzewania; i odporna na akcesoria, których używamy przy smażeniu i przede wszystkim odporna na czas, kupując solidną patelnie wymagamy aby po dłuższym czasie była równie komfortowa w użytkowaniu co w dniu zakupu.
Rodzaje materiałów i powłok
Najtańszą opcją do naleśników są kosztujące około 30 zł patelnie z “tajemniczą” powłoką nieprzywierającą. Są to jedne z najlżejszych dostępnych patelni, ale nie należy w pełni ufać producentom patelni w tym przedziale cenowych odnośnie ich nieprzywierających właściwości, z nią bywa różnie i wiele zależy od konkretnego egzemplarzu, na który się decydujemy. Decydując się na taki zakup też ryzykujemy wydzielanie się szkodliwych substancji do naszego jedzenia do którego może dojść przy uszkodzeniu nietrwałej powłoki ochronnej.
Warto zainwestować przynajmniej w przynajmniej patelnie ze średniej półki cenowej. Poniżej 100 zł możemy już wybierać między sprawdzonymi powłokami takimi jak Teflon, ILAG, powłoka ceramiczna itp. Chociaż te powłoki nie zapewniają bezpieczeństwa przy używaniu ostrych akcesoriów kuchennych, przy stosowaniu się do złotej zasady: “Nie metalem po teflonie” mogą posłużyć na całkiem długo.
Istnieją również droższe patelnie w cenie wyższej niż 100 zł, pokryte granitową, mineralną bądź tytanową powłoką odporną na zarysowania. Bardzo pozytywne opinie w tym segmencie zbierają również patelnie z długowiecznego żeliwa. Głównie jest to rozwiązanie dla osób które używają metalowych narzędzi, bądź chcą mieć pewność, że kupują jedną patelnię na całe życie. W tym przedziale cenowym można rzeczywiście oczekiwać że patelnia będzie niezawodna przy każdym naszym naleśnikowym zrywie.
Podsumowanie
Podsumowując, przed zakupem należy się zastanowić czy warto oszczędzać paręnaście złotych na patelni, poświęcając jej trwałość ale jednocześnie zapytać się czy rzeczywiście robimy na tyle dużo naleśników aby usprawiedliwić zakup patelni tytanowej. Na pewno możliwości wyboru jest na tyle dużo, że możemy być pewni że znajdziemy coś dla siebie.
Artykuł sponsorowany