Dobór odpowiedniego garnka jest bardzo ważny dla naszego zdrowia, nie wystarczy przygotowywać posiłki ze zdrowych składników, ważne są również naczynia, które do tego wybieramy. W tym przypadku niemałą rolę mają materiały, z których wykonane są garnki, ponieważ nieodpowiedni materiał może powodować nawet powolne zatruwanie organizmu.
Niezdrowe garnki – plastik i aluminium
Współczesne garnki posiadają dno składające się z co najmniej trzech warstw. Możemy wybierać w garnkach ze stali nierdzewnej, żeliwnych, ceramicznych i teflonu.
Jako niebezpieczne dla zdrowia wymieniane są naczynia kuchenne z aluminium i plastiku, czyli właściwie te, które są najtańsze. Gotowanie w garnkach aluminiowych może prowadzić do demencji lub choroby Alzheimera, ponieważ metal ciężki przedostaje się do pożywienia, a następnie magazynowany jest w mózgu i wpływa na pogarszanie jego wydolności. Zaleca się, aby wybierając garnki całkowicie odrzucać te, które mają nawet śladową zawartość Al w surowcu lub wybrać takie z ochronną powłoką.
W przypadku garnków plastikowych mówimy tu prędzej o takich do przechowywania żywności. Błędem jest używanie plastikowych pojemników do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce, wówczas pod wpływem ciepła szkodliwe substancje, jak ksenoestrogeny i bisfenol A, przenikają do pokarmu i mogą spowodować poważne zaburzenia hormonalne. Tak samo niebezpieczne są plastikowe talerzyki czy sztućce, z których codziennie rezygnują restauracje i jadłodajnie na świecie. Jeżeli jednak budżetowo nie możemy pozwolić sobie na droższe jednorazowe sztućce lub kubki, bo na przykład prowadzimy gastronomię, warto zainwestować w materiał pozbawiony bisfenolu A (BPA).
Super garnki – stal nierdzewna i teflon
Garnki ze stali nierdzewnej uchodzą za zdrowe oraz energooszczędne, w których szybko przygotujemy potrawę. Te wysokiej jakości mają w dnie plaster aluminium, który jest schowany, dzięki czemu trujące metale nie przedostają się do jedzenia, lub miedzianą wkładkę doskonale przewodzącą ciepło. W niektórych przypadkach po przygotowaniu jedzenia mogą wystąpić tęczowe smugi, jest to reakcja całkowicie normalna na skutek soli i nie należy obawiać się o swoje zdrowie, wówczas wystarczy przeczyścić garnki specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej. Warto również wiedzieć, że takie naczynia spokojnie można myć w zmywarce.
Bezpiecznymi garnkami są również te pokryte powłoką zapewniającą nieprzywieranie jedzenia. Powłoką tą może być PTFE, potocznie nazywana teflonem, jednak warto wiedzieć, że Teflon® to zastrzeżona nazwa firmowa. W zależności od producenta taka powłoka może być określona jako Xylan®, Excalibur®.
Powłoka z politetrafluoroetylenu zapobiega przypalaniu się potraw, a tym samym ich przywieraniu. Takie garnki to również mniejsza ilość tłuszczu, co wpływa na znaczne poprawienie walorów smakowych potraw oraz to, że są zdecydowanie zdrowsze. Garnki z teflonem to gwarancja przyjemnego gotowania, po którym szybko naczynie umyjemy z użyciem płynu do naczyń.
Do zalet garnków ze stali nierdzewnej oraz z powłoką PTFE należy doliczyć, że nie chłoną zapachów i są łatwe do utrzymania w czystości. Właściwości takich garnków można sprawdzić i porównać na różnych stronach.
Jaki powinien być dobry garnek
Przede wszystkim wykonany z materiału bezpiecznego dla naszego zdrowia, a także ciężki. Dobre garnki trochę ważą, co jest wynikiem wzmocnionych ścianek oraz grubego dna, dzięki czemu lepiej kumulują ciepło. Wybieramy więc takie, które będą miały grubsze ścianki i większą wagę, pamiętając o dobraniu odpowiedniej pokrywki i zwracając uwagę na to, czy uchwyty są wykonane z materiałów nienagrzewających się.
Garnki ciągle są narażone na działanie wysokiej temperatury, dlatego muszą być solidne i funkcjonalne. Nie zapominajmy, że mają być również wygodne, to jest powinno się w nich dobrze i szybko gotować, a także powinny się łatwo czyścić. Biorąc pod uwagę, że jest to inwestycja na lata, nie zapominajmy o ważnym aspekcie, jakim jest nasze zdrowie. Unikajmy garnków, które są wykonane z materiałów powodujących uczulenie i takich, które emitują podczas gotowania szkodliwe substancje. Rodzaj garnka wpływa na ostateczny smak potraw, dlatego nie eksperymentujmy i wybierajmy tylko sprawdzone marki.
10 komentarzy
Gosiu, to bardzo ważny temat. Zwłaszcza dla osób dużo gotujących.
Mam takie garnki, których używam już 10 lat i sprawują się bez zarzutu.
Ale chętnie zamieniłabym je na nowszy – równie dobry model.
Pozdrowienia!
Technika się zmienia co i rusz.Też używam wypróbowanych garnków ale coś tam zawsze dokupuję, ostatnio żeliwny garnek
Bardzo ciekawy wpis. Nie używam garnków aluminiowych, choć pamiętam, że u mojej Babci to właśnie one stanowiły większość wyposażenia w kuchni.
No tak takie były czasy…
Bardzo ciekawy i przydatny wpis – zwłaszcza dla ludzi, którzy dużo gotują :)
Ja w tych dniach ogólnie robię wielkie porządki i pozbywam sie niepotrzebnych rzeczy, ale garnki mam trzy (!), więc wszystkie muszą zostać ;)
Teraz jestem na etapie poszukiwania porządnego żeliwnego garnka w którym również można piec chleb.
Coś dla mnie, właśnie stoję przed wyzwaniem, żeby kupić naprawdę dobre garnki :)
Cieszę się, że mogłam pomóc!
Bardzo ciekawy wpis. Jestem ciekawa , czy ktoś zwraca uwagę na jakość przed zakupem.