Patelnia należy do grona najważniejszych kuchennych akcesoriów. Na rynku dostępne są modele ceramiczne, żeliwne oraz teflonowe. Poszczególne typy różnią się od siebie na tyle, że początkowo może być problem z wyborem tej optymalnej do smażenia. Właśnie dlatego w niniejszym artykule postaramy się pomóc w selekcji.
Doświadczeni kucharze przyznają, że najlepsze dania przygotowuje się dzięki jakościowym produktom i sprzętowi kuchennemu. Właśnie dlatego dobra patelnia powinna znaleźć się w domu każdego miłośnika gastronomii.
Teflonowa
Patelnia teflonowa to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj patelni dostępny na rynku. W zależności od preferencji można wybrać taką do naleśników, dań azjatyckich, czy placków. Co sprawia, że są one tak powszechne? Przede wszystkim mówimy o akcesorium atrakcyjnym cenowo, szczególnie w porównaniu z patelniami ceramicznymi i tytanowymi. Produkt jest odporny na wysokie temperatury, posiada gładką i nieprzywierającą powłokę, co ułatwia smażenie z małą ilością smarowidła.
Patelnia ceramiczna HEBAN
Ceramiczna
Powłoka naczynia ceramicznego składa się z minerałów i gliny i jest wypalana w wysokiej temperaturze. Dlatego patelnie ceramiczne charakteryzują się większą odpornością na ciepło niż w przypadku patelni teflonowych. Można je bowiem podgrzać do 400°C, a następnie zamrozić do -20°C. Ogrzewają się równomiernie, dłużej utrzymując ciepło potraw, polepszając ich smak. Jednak bardzo ważne jest, aby nie narażać powłoki ceramicznej na gwałtowne zmiany temperatury, ponieważ może ona ulec uszkodzeniu.
Patelnia żeliwna BONA EMALIA RYBNIK
Żeliwna
Ze względu na swoją trwałość patelnie żeliwne ostatnimi czasy szturmem wdają się do polskich domów. Nie mają żadnej powłoki, więc w żadnym razie nie można ich zarysować. Co więcej, nie są pokryte niczym, co podczas smażenia uwalniałoby szkodliwe związki. W trakcie ich produkcji wyeliminowano detergenty i środki chemiczne.
Podsumowanie
Jaka jest zatem najlepsza patelnia do smażenia? Odpowiedź jest prosta: taka, która w pełni spełnia oczekiwania zarówno nasze, jak i naszej kuchni. Dlatego po zapoznaniu się z opisanymi przez nas modelami powinniście już wiedzieć, czego tak naprawdę oczekujecie od tego typu sprzętu. Nie pozostaje zatem nic innego, jak przystąpić do poszukiwań. Jeśli te będą owocne, to gastronomia w naszym domostwie wejdzie na zupełnie nowy poziom.
2 komentarze
Super porównanie ;D Jestem tu pierwszy raz, ale chyba zostanę tu na dłużej :) Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić patelnie mineralne, które są wszechstronne i do tego nie przywierają do powierzchni :D może kolejny wpis będzie podsumowaniem patelni z powłoką mineralną do takiej bez niej? Pozdrawiam
U mnie wybór idealnej patelni trwa chyba od dwóch lat – nadal nie mogę trafić na tą idealną. Dzięki za porównanie, bardzo przydatne!