Wreszcie pokazały się pierwsze śliwki. Śliwkowe wypieki należą do jednych z ulubionych. dzisiaj mam dla Was prosty przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami. Jest pyszne i wilgotne. Takie szybkie ciasto niby ucierane do niedzielnej kawki.
Śliwki, które kupiłam są dojrzałe, soczyste i słodkie. Idealne do ciasta lub po prostu do zjedzenia. S. już podebrał kilka z koszyka ale na to ciasto kilogram śliwek to i tak za dużo. To ciasto ma intensywny migdałowy smak. Migdały uprażyłam i zmieliłam w malakserze. Poza tym zrobiłam migdałową kruszonkę, a do ciasta dodałam amaretto. Alkohol wyparował a smak pozostał.
Migdałowe wypieki są takie aromatyczne. Jeszcze bardziej, kiedy dodam uprażone migdały. Migdały prażę na suchej patelni ze skórką i miksuję w malakserze. Migdały świetnie pasują z owocami, również ze śliwkami. Wystarczy wciągnąć rozchodzący się zapach i wiadomo, że w piekarniku piecze się migdałowe ciasto.
To ciasto wygląda jak ciasto niespodzianka, bo posypałam je migdałową kruszonką, który zamaskowała śliwki. Dopiero po przekrojeniu ciasta widać, soczyste owoce. To ciasto jest bardzo proste i szybkie. Nie potrzeba je miksować lecz jedynie wymieszać kuchenną rózgą.
Migdałowe ciasto ze śliwkami
okrągła forma 23 cm
Składniki:
100 g migdałów, prażonych i zmielonych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
125 ml mleka
3 łyżki likieru amaretto
125 g kokosowego oleju
1 jajko
1 mała cytryna, sok i otarta skórka
¼ łyżeczki soli
14 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
Kruszonka
30 g zmielonych migdałów
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2o g masła, zimnego
cukier puder do posypania, opcjonalnie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze zmielonymi migdałami. W misce roztrzep jajko, mleko, olej kokosowy, sok i skórkę z cytryny, cukier, amaretto. Po dodaniu soku z cytryny mleko się ścina i wygląda jak zsiadłe. Dodaj zmielone migdały wymieszane z mąką i wymieszaj masę trzepaczką balonową tylko do połączenia składników.
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Zwilż papier wodą, zgnieć i wyprostuj. Papier staje się miękki i nie „wychodzi” z formy. Napełnij formę masą i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Zrób kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 175ºC. Piecz ciasto przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na metalowej kratce. Dobrze schłodzone, pokrój na 10 – 12 kawałków. Smacznego.
2 komentarze
Pyszne i proste. Będę do niego wracać :) Dziękuję za przepis :))
O cieszę się!