Jestem fanką lodów. Mało tego, uważam, że domowe lody są najlepsze. Zrobić i zamrozić lody to nic trudnego. Lody jagodowe z leśnych jagód są hitem tegorocznego lata. Nie zawierają jajek, są kremowe i bardzo mocno jagodowe. Dodałam do nich skondensowane mleko i zamroziłam przy pomocy maszynki do lodów. Posiadam jedynie maszynkę do lodów, której naczynie mrożę, a potem napełniam masą lodową. Lody dobrze się schładzają ale nigdy nie zamrażają na tyle aby zrobić z nich gałkę.
Wpadłam zatem na pomysł włożenia włączonej maszynki do zamrażalnika. Po godzinie lody były już tak zmrożone, że swobodnie mogłam nabrać je łyżką. Ten sposób na zamrażanie lodów nie jest zbyt praktyczny, ponieważ moja zamrażalka jest zawsze wypełniona po brzegi, a miska do zamrażania potrzebuje sporo miejsca. Udało mi się jednak trochę go znaleść. Na szczęście kabel jest na tyle płaski, że mogłam swobodnie zamknąć drzwi zamrażalki.
Domowe lody można również zamrozić bez maszynki. Trzeba je po prostu mieszać balonową trzepaczką co pół godziny, aby równomiernie się mroziły. Potrzeba wtedy około 4 – 5 godzin aby lody były zamrożone. Jest to bardziej pracochłonny sposób ale efekt jest ten sam.
Uwielbiam jeść lody szczególnie latem. Przez ostatnie opały pochłonęłam ich mnóstwo. To najlepsze panaceum na ochłodę. U mnie dominują domowe lody, bo zawsze miksuję takie lody, na które akurat mam ochotę. Dodam, że są to lody ekologiczne bez żadnych dziwnych dodatków i konserwantów. Chętnie korzystam z sezonu na letnie owoce. Latem dominują u mnie lody jagodowe, ale również pyszne lody malinowe czy nawet lody rabarbarowe.
Domowe lody z leśnych jagód
około 2 litry
Składniki:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, ok.390 g
500 ml śmietanki, 36% tł.
350 g leśnych jagód, mogą być mrożone
1 cytryna , sok i otarta skórka
80 g cukru
100 g białej czekolady
2 łyżeczki sproszkowanych jagód, opcjonalnie
Jeśli dysponujesz maszynką do lodów, zamroź miskę w zamrażalce. Ubij śmietankę tak aby miała gęstość kwaśnej śmietany. Wlej skondensowane mleko i zmiksuj krótko do połączenia. 300 g jagód, cukier, sok i otartą skórkę z cytryny zmiksuj w blenderze. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Dodaj zmiksowane jagody oraz resztę jagód w całości do mleczno śmietankowej masy wraz z posiekaną czekoladą. Wymieszaj lody i przełóż do zamrożonej miski.Przykryj pokrywką, wstaw maszynkę do zamrażalki na 40 minut. Kiedy lody będą już zmrożone przełóż do naczynia z pokrywką i przechowuj w zamrażalce. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalki na 10 minut. Lody stają się szybko kremowe i lekko nabierają łyżką do lodów. Smacznego!
1 Komentarz
Smaczne i łatwe w przygotowaniu tylko dużo kalorii.