Tegoroczne lato to szał na lody. Pogoda wciąż dopisuje, więc dzisiaj proponuję przepis na proste lody z arbuza i malin. Mało tego lody są zamrożone w połówce wydrążonego arbuza. Taki deser lodowy bardzo ładnie się prezentuje. Lody arbuzowe są delikatnie słodkie z wyczuwalną malinową nutą. Poza tym dodałam do nich grecki jogurt, lekko posłodziłam ksylitolem i gotowe. Jak to gotowe nie mroziłam? Lody trzeba zamrozić! Po prostu zamroziłam rozdrobniony arbuz i maliny, a potem zmiksowałam. Lody arbuzowe to świetny deser na lato. Słodki arbuz i słodko kwaśne maliny świetnie do siebie pasują.
Lody z arbuza są orzeźwiające zresztą jak sam arbuz. Jest to wersja light do tradycyjnych lodów na śmietanie i żółtkach. Przed podaniem rozmrażam je lekko lub po prostu przygotowuję tak aby były gotowe na deser.
Lody z arbuza
Składniki:
10 porcji
½ arbuza o średnicy ok.25 cm
250 g malin, mrożonych
250 greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
100 g ksylitolu lub cukru
Wydrąż łyżką miąższ arbuza. Przełóż do naczynia i zamroź. Do zamrożonego arbuza dodaj maliny i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wymieszaj owocowy mus z jogurtem i ksylitolem. Przełóż lody do skórki po arbuzie, przykryj folią i delikatnie zamroź, tak aby lody można było od razu nabierać łyżką. Kiedy lody będą mocno zmrożone należy wyjąć je z zamrażalnika do temperatury pokojowej na pół godziny przed jedzeniem. Smacznego.
5 komentarzy
Arbuz nadał lodom na pewno super orzeźwienia :)
O tak!
Niesamowicie apetycznie wyglądają :) Ależ mi ochoty narobiłaś takimi lodami ;)
Dziękuję!
Wow, bajka!!! :)