Macie ochotę na domowej roboty lody jeżynowe z limonką? Bo my bardzo chętnie. Mamy luksus, że możemy iść do lasu i nazbierać jeżyn na deser. Wyjątkowe słodkie jeżyny w tym roku i o ile wcześniej!
Na pierwszy rzut przyrządziłam lody jeżynowe. Pyszne domowe lody. Od kiedy zaczęłam sama robić lody te kupne mogą dla mnie nie istnieć. Polecam przepis!
Przepis na lody jeżynowe z limonką
Składniki:
na około 1 l
- ½ l świeżych jeżyn
- 150 ml cukru
- sok z jednej limonki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki
Zagotuj jeżyny z 3 łyżkami cukru i sokiem z limonki. Gotuj przez 15 minut. W razie potrzeby zgnieć jeżyny widelcem lub lekko zmiksuj i ostudź.
Ubij jajka z resztą cukrem. Dodaj mleka i zagotuj, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj śmietankę i wymieszaj. Dodaj teraz sos jeżynowy i wymieszaj. Przełóż lody do pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Zamieszaj lody co godzinę balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły. Jeśli masz maszynkę do lodów zmroź lody, a potem wrzuć do zamrażalki już bez mieszania.
17 komentarzy
Uwielbiam jeżyny! Niestety u mnie ciężko je znaleźć, a jak już się pojawią to ceny mają z kosmosu :(
to do lasu po świeże z krzaczka :) są za darmo :)
Pewnie!
Pyszny smak lodów, kwaskowate, takie lubię! :) Pozdrawiam
Polecam!
Piękne, u mnie też lodowe szaleństwo – domowe najlepsze :)
Oj tak!
Bardzo lubię jeżyny, chętnie bym spróbowała lodów.
O dziękuję Dorota!
Ale bym chętnie spróbowała takich domowych lodów! To dopiero jest smak lata, a nie jakieś lody ze sklepu! :)
Masz rację, takie kupne są w porównaniu z domowymi nic nie warte. Moje jeżyny niestety dojrzewają po jednej w dużych odstępach czasowych, więc zjadam z krzaczka na bieżąco, ale lody z innymi owocami zrobię :-)
Jeżynowe smakują wybornie :)
W moim lasku jeżyny ciągle zielone… Czekam, aż dojrzeją :)
jejku ależ one apetyczne
Przepis jest niejasny i trzymając się ściśle zaleceń, nie przyrządzi się na pewno dobrych lodów. Podano aby ubić smietanę, ale nie podano jaką (można założyć, że chodzi o 36%, bo innej się nie ubije, ale to powinno być napisne). Napisano, aby wymieszać jajka z mlekiem i cukrem, i zagotować mieszając aż do zgęstnienia – takim sposobem wszystko się zważy. Przepis może i działa, ale nie w takiej formie.
Ubite jajka z cukrem trzeba mieszać do zagotowania i nigdy się nie zważą, ale nie można przegotować, bo wtedy pewna jajecznica. Śmietanka niekoniecznie musi być do ubijania, bo w tym przepisie nie ma takiej potrzeby.
Cześć! Ja robię prostrzy wariant lodów, tylko owoce i trochę zdrowego tłuszczu, np. kokosowego – pychota :-)
skorzystałam z przepisu; lody bardzo smaczne zamiast z limonką zrobiłam z lawendą