458
Upały, upały, a na nas czas jechać do domu. Mamy nadzieję, że zabierzemy trochę polskiego ciepła do Szwecji. Samochód zapakowany i zaraz ruszamy w stronę Świnoujścia. Na pożegnanie mam dla Was wspaniały przepis na upały sorbet jeżynowy.
Sorbet jeżynowy to mój pierwszy sorbet i bardzo się cieszę, że go zrobiłam, bo smakował niesamowicie. Wspaniale gasi pragnienie i jest taki zdrowy! Nic dziwnego, tyle w nim owoców. Owocowe sorbety czy owocowe lody domowej roboty to moje panaceum na upalne dni!
Pyszny deser, bardzo orzeźwiający i lekki ze świeżych jeżyn z dodatkiem piany z białek i golden syropu. Bardzo polecam i do usłyszenia już ze Szwecji.
Przepis na sorbet jeżynowy
Składniki:
na 2 ½ l sorbetu jeżynowego
- 1 kg świeżych jeżyn
- 5 białek
- 250 ml ljussirap
- 100 ml cukru
Wykonanie:
- Zmiksuj jeżyny po czym przetrzyj je przez sito i wymieszaj z golden syropem.
- Upij pianę na sztywno, dodając na końcu cukier.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź sorbet. Mi to zajęło prawie 10 godzin. Ja mieszałam sorbet co godzinę przez pierwsze 4 godziny.
6 komentarzy
W taką pogodę jaką mamy przez ostatnie dni chyba nikt nie marzy o niczym innym jak takim wspaniałym, orzeźwiającym sorbecie ! Fajny przepis :-)
Oj żebyś wiedziała…
Wspaniały! Chętnie przygotuję go u siebie, gdy jeżyny mi wreszcie dojrzeją :)
Bardzo polecam!
taki jeżynowy musi być pyszny
Hmmm…