Zapraszam na porcję lodów! Tym razem zrobiłam lody wegańskie, a więc lody na kokosowej śmietance zamiast tradycyjnej śmietanki. Banany upiekłam w piekarniku . Posypałam je kokosowym cukrem, który pięknie się skarmelizował. Czyżby to już wszystkie składniki? Niezupełnie! Czekolada, odrobina soku z limonki i lody gotowe, oczywiście musiały swoje odstać w zamrażalce.
Lody
Składniki:
około 0,75 l
½ l kokosowej śmietanki lub kokosowego mleka
3 duże banany
3 czubate łyżki kokosowego cukru
100 g wegańskiej czekolady, drobno pokrojonej
1 łyżka soku z limonki
utarta czekolada i kokosowe chipsy do posypania
Pokrój banany w grube plasterki. Posyp kokosowym cukrem i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 20 minut. Wyjmij i ostudź. Zgnieć banany widelcem lub zmiksuj nie do końca i wymieszaj z lekko ubitą kokosową śmietanką lub kokosowym mlekiem, posiekaną czekoladą i sokiem z limonki. Włóż do maszynki do lodów i schłodź, po czym przełóż do naczynia i zamroź. Jeśli nie dysponujesz maszynką, mieszaj masę co godzinę przez pierwsze 4 godziny, aby się równomiernie mroziła. Mrożenie zajmuje około 8 godzin. Podaj porcję lodów posypaną czekoladą i kokosowymi chipsami.
Przypominam, że w tym miesiącu przyrządzamy lody i ich mrożone odmiany w ramach przepisu miesiąca.
4 komentarze
to musiało być pyszne – idealne orzeźwienie na te nadchodzące upały :)
Wspaniałe, moje ulubione smaki :-)
Mmm, musiały smakować bajecznie :)
Jaką konsystencję mają lody? Są zwarte? tradycyjne zagęszcza się poprzez podgrzewanie z żółtkami, stąd moje pytanie :)