865
Domowe lody jagodowe przy pomocy maszynki do lodów czy też nie zawsze się udadzą. Są to jedne z najłatwiejszych lodów do zrobienia, bardzo kremowe z dodatkiem serka, więc mogę je z powodzeniem nazwać lody jagodowe ala cheesecake.
Lody jagodowe można przyrządzić ze świeżych lub mrożonych owoców, czy nawet z dżemu jagodowego domowej roboty. Owocowe lody to moje ulubione i takie najczęściej robię. Moje dzieci przepadają za lodami czekoladowymi i takie wkrótce im zrobię. Ale dzisiaj rozkoszujemy się na jogodowo!
Przepis na lody jagodowe
Składniki:
na około 2 litrów lodów
- ½ l jagód, mrożonych lub świeżych
- 100 ml cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g serka
- 150 ml brązowego cukru
- ½ l śmietanki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Zagotuj jagody z cukrem. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w łyżce wody i dodaj do jagód. Zamieszaj i gotuj aż jagody się zagęszczą. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ubij serek z brązowym cukrem i wanilią, po czym dodaj śmietankę. Ubijaj jeszcze przez chwilę, aż uzyskasz konsystencje kremu. Dodaj jagody i zamieszaj.
- Przełóż lody do naczynia i włóż do zamrażalki na conajmniej 5 godzin. Przez pierwsze 3 godziny zamieszaj co godzinę, aby lody równomiernie się mroziły. Jeśli lody mroziłaś w maszynce do lodów nie trzeba tego robić. Porcja lodów jest duża a moja maszynka do lodów mieści jedynie 1 litr, więc ja mieszałam moje lody co godzinę.
16 komentarzy
jejku jakie one mają piekny kolor
W pełni naturalne!
Przyrządzenie lodów wcale nie wydaje się być takie trudne. Zawsze to była dla mnie czarna magia.
Ja też tak myślałam!
Ja kiedyś robiłam a’la sernik truskawkowy, pycha! Więc jagodowe pewnie równie dobre <3
Też takie zrobię!
Nigdy nie wgłębiałem się w temat robienia lodów… Jakby ktoś się mnie zapytał jakich składników należy użyć, nie miałbym zielonego pojęcia – teraz będę wiedział i przepis na pewno spróbuję! Wielkie dzięki :-)
Ależ proszę!
A jakiego serka uzywasz? Kremowego, w stylu Philadelphia?
Nie to był trochę rzadszy wariant, zbliżony do ricotta
Muszą być dobre :). Mam jagody, to wypróbuję. Do tej pory lody jagodowe robiłam z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i mascarpone lub serkiem otrzymanym przez odsączenie jourtu – są świetne ale Twoje też muszą być super ;).
Pozdrawiam
Tak, możliwości jest wiele w zależności co się akurat ma w domu jak się nie chce lecieć do sklepu!
Pozdrawiam
A i jeszcze dodam… Zdjęcie z łyżką, przepiękne! Gratuluję :)
O dziękuję Aga!
Ale pięknie wyglądają!
Przed robieniem lodów w domu powstrzymuje mnie brak maszynki, ale może mimo tego braku zdecyduję się jednak na zamrażalnik i skorzystam z Twoich rad. Od dłuższego czasu mam ochotę zrobić lody z zielonej herbaty (matcha)… :)
A Wiesz ja też się naczytałam o tej herbacie… Maszynka naprawdę nie potrzeba!
Pozdrawiam!