431
Pogoda nas rozpieszcza,a święta będą u nas słoneczne i ciepłe, w sam raz na lody. Domowe lody robię non stop. Wczoraj wypróbowałam nowy przepis na lody z masłem arachidowym. Syte i bardzo kremowe lody, które umilą nam świąteczny czas. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz, bo lody są naprawdę wyśmienite, oczywiście jeśli lubicie masło arachidowe, bo ja wyjadam łyżeczką prosto ze słoika…
Te lody zrobiłam przy pomocy maszynki do lodów, ale to żaden problem jeśli takiej maszynki nie posiadacie. Wystarczy tylko co godzinę zamieszać lody, dopóki się nie zamrożą.
Przepis na lody z masłem arachidowym
Składniki:
na około 1 l lodów
- ½ l śmietanki
- 300 ml mleka
- 200 g masła arachidowego
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
- Żółtka, sól i cukier ubij za pomocą miksera. Mleko i śmietankę doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Zalej wrzątkiem żółtka stale miksując i postaw z powrotem na kuchni. Miksuj teraz wolniej lub mieszaj trzepaczką balonówką, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
- Dodaj teraz masło arachidowe i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Ostudź mieszaninę, po czym schłodź w maszynce do lodów (postępuj według instrukcji).
- Teraz przełóż lody do pojemnika, zamknij i zamroź. Robiąc lody bez użycia maszynki do lodów najpierw ostudź lody w naczyniu z przykrywką, a potem włóż do zamrażalki. Mieszaj co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Całkowity czas zamrażania to około 8 godzin.
6 komentarzy
Cudo! Kocham masło orzechowe,a lody o jego smaku to już musi być raj ;)
Polecam!
Maszynka do lodów to sprzęt na który choruje. Co prawda wtedy takie lody pojawiałby się pewnie zbyt często, no ale :)
Wyglądają pysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej.
po prostu cudo!!
Od kiedy odkryłam domowe lody, nie lubię tych gotowych. Jak widać u Ciebie z niewielu prostych składników można wyczarować takie cudo :-)
Domowe lody najlepsze!