Witam Kochani! Święta już tuż, tuż, więc pora wymyślić jakieś świąteczne menu. jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczny obiad to polecam udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym.
Pałki czy udka z kurczaka – jaką nazwę wybrać?
Upiekłam dzisiaj takie właśnie pałki z kurczaka i byłam wręcz oczarowana ich smakiem. Bardzo polecam to danie, do którego zamiast pałek można użyć również całe uda z kurczaka, a najchętniej odfiletowane nogi z zachowaną skórką.
Pyszne pałki z kurczaka, które można podać z pieczonymi ziemniakami, bulgurem lub kaszą. Polecam również wypróbować kurczaka zaprawionego sokiem z cytryny i miodem, a dla smakoszy kuchni orientalnej udka z kurczaka z pilaf.
Składniki:
10 udek z kurczaka
sól i pieprz
2 łyżki musztardy
2 łyżki musztardy francuskiej dijon
1 łyżeczka nasion gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
5 szalotek
sól
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka natrzeć solą, papryką i pieprzem.Zrumienić na oleju przez około 5 minut. Przełożyć do brytfanki.
- Wymieszaj musztardę z miodem, czosnkiem, gorczycą. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem udka. Obrać szalotki, przekroić na pół i powciskać między udka.
- Piecz udka w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Podać z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
5 komentarzy
Jedno ale do przepisu – na zdjęciu są dramsztyki nie udka :) Co prawda niewiele to zmienia, ale inaczej smakuje.
No właśnie szukałam tego odpowiednika i wszędzie praktycznie spotkałam się z udkami. Dramsztyki zapożyczone pewnie z angielskiego. No cóż moja polszczyzna po tylu latach emigracji trochę zubożała, ale ten blog jest moją nadzieją na jej poprawę. Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
Doskonałe połączenie!
jak zwykle apetycznie
Dziękuję Iza!