Witam Kochani! Święta już tuż, tuż, więc pora wymyślić jakieś świąteczne menu. jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczny obiad to polecam udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym.
Upiekłam dzisiaj takie właśnie udka z kurczaka i byłam wręcz oczarowana ich smakiem. Bardzo polecam to danie, do którego zamiast pałek można użyć również całe udka z kurczaka, a najchętniej odfiletowane nogi z zachowaną skórką.
Przepis na udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki musztardy francuskiej dijon
- 1 łyżeczka nasion gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu
- 4 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 5 szalotek
- sól
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Udka z kurczaka natrzyj solą, papryką i pieprzem.Zrumień na oleju przez około 5 minut. Przełóż do udka do brytfanki.
- Wymieszaj musztardę z miodem, czosnkiem, gorczycą. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem udka. Obierz szalotki, przekrój na pół i powciskaj między udka.
- Piecz udka w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 35 minut.
Pyszne udka z kurczaka, które można podać z pieczonymi ziemniakami, bulgurem lub kaszą.
Polecam również udka z kurczaka cytrynowo miodowe, a dla smakoszy kuchni orientalnej udka z kurczaka z pilaf.
5 komentarzy
Jedno ale do przepisu – na zdjęciu są dramsztyki nie udka :) Co prawda niewiele to zmienia, ale inaczej smakuje.
No właśnie szukałam tego odpowiednika i wszędzie praktycznie spotkałam się z udkami. Dramsztyki zapożyczone pewnie z angielskiego. No cóż moja polszczyzna po tylu latach emigracji trochę zubożała, ale ten blog jest moją nadzieją na jej poprawę. Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
Doskonałe połączenie!
jak zwykle apetycznie
Dziękuję Iza!