529
Udka z kurczaka cytrynowo miodowe, smaczne i proste. Udka z kurczaka są soczyste, mięciutkie w środku, a skórka na nich jest chrupiąca i ładnie zarumieniona. Udka opływają w gęstym sosie powstałym z glazury.
Udka z kurczaka podałam z zieloną sałatką, przyrządzoną z fasoli, bobu, szpinaku i kaszy jęczmiennej. Jak widzicie ostatnio nie mogę się obyć bez kaszy! Sałatka jest pyszna, taka wiosenna. Jeżeli jesteście ciekawi skąd wzięłam bób o tej porze, to mogę zdradzić, że to mrożony.
Przepis na udka z kurczaka cytrynowo miodowe
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 4 łyżki miodu
- 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płatków chili
Wiosenna lekka sałatka z fasolą, bobem i kaszą
- 100 g kaszy jęczmiennej, całej, waga niegotowana
- garść zielonej fasoli strączkowej, u mnie mrożona
- 200 ml bobu, u mnie mrożony
- 1 czerwona cebula, mała
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 50 g świeżego szpinaku
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z podanych składników przyrządź glazurę i wymieszaj z udkami z kurczaka. Marynuj przez godzinę, po czym piecz udka w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 45 minut.
- W międzyczasie ugotuj kaszę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Zblanszuj bób, fasolę i marchewkę przez 3 minuty, po czym obierz bób ze skórki. Fasolę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj resztę warzyw i kaszę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj opłukany szpinak i rukola.
- Podawaj sałatkę na ciepło z upieczonymi na złoty kolor udkami z kurczaka.
3 komentarze
No przecież te zdjęcia mnie powalają, bardzo realne udka,
chciałoby się wziąć w łapę i zjeść, oblizując kosteczki.
Sałatka godna królów, pospołu z udkami , doskonałe danie.
tak ładnie wyglądaja że aż chce sie porwać
Kurcak i sałatka – całość fantastyczna!