Paluchy z kurczaka z czosnkiem, miodem i migdałami

Przepisy z kurczaka są łatwe i smaczne. Dzisiaj przyrządziłam paluchy z kurczaka z czosnkiem i migdałami. Jest to moja nowa wersja nuggets z kurczaka. Kurczaka mogę jeść na około, więc nic dziwnego, że przepisy z kurczaka pojawiają się na blogu bardzo często. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam pyszny sos sriracha z miodem. Słodki miód łagodzi ostrość sosu. Często go przyrządzam właśnie do nuggets. Sos i mięso to połowa szczęścia. Jako dodatki lubię delikatne brokuły i mój ulubiony jarmuż. Taki obiad mogę jeść codziennie. Resztki zapakowałam na jutro do pracy.

przepisy z kurczaka

kurczak_obiad_przepis

kurczak_przepisy

Przepisy z kurczaka – paluchy

Składniki:

500 g fileta z piersi kurczaka

100 g zmielonych migdałów

sól i czarny pieprz do smaku

100 zmielonych migdałów

3 łyżki ziemniaczanej mąki

2 czosnki solo

2 jajka

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka soli

masło do smażenia

Sos sriracha z miodem

250 ml kwaśnej śmietany

4 łyżki miodu

1 łyżeczka sosu sriracha

sól do smaku

przepisy z kurczaka obiad

Filety z piersi kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek mięśni na kawałki.  Czosnek obierz i przeciśnij  przez praskę. Wymieszaj z z rozmąconym jajkiem, lekko posolonym. Oprósz mięso mąką, następnie zamocz w jajku, a potem obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z miodem i sriracha i dopraw solą. Podaj paluchy z kurczaka  z sosem na spodzie z warzyw jak jarmuż i brokuły. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.