Przepisy z kurczaka są łatwe i smaczne. Dzisiaj przyrządziłam paluchy z kurczaka z czosnkiem i migdałami. Jest to moja nowa wersja nuggets z kurczaka. Kurczaka mogę jeść na około, więc nic dziwnego, że przepisy z kurczaka pojawiają się na blogu bardzo często. Do dzisiejszego obiadu przygotowałam pyszny sos sriracha z miodem. Słodki miód łagodzi ostrość sosu. Często go przyrządzam właśnie do nuggets. Sos i mięso to połowa szczęścia. Jako dodatki lubię delikatne brokuły i mój ulubiony jarmuż. Taki obiad mogę jeść codziennie. Resztki zapakowałam na jutro do pracy.
Przepisy z kurczaka – paluchy
Składniki:
500 g fileta z piersi kurczaka
100 g zmielonych migdałów
sól i czarny pieprz do smaku
100 zmielonych migdałów
3 łyżki ziemniaczanej mąki
2 czosnki solo
2 jajka
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka soli
masło do smażenia
Sos sriracha z miodem
250 ml kwaśnej śmietany
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sriracha
sól do smaku
Filety z piersi kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek mięśni na kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z z rozmąconym jajkiem, lekko posolonym. Oprósz mięso mąką, następnie zamocz w jajku, a potem obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z miodem i sriracha i dopraw solą. Podaj paluchy z kurczaka z sosem na spodzie z warzyw jak jarmuż i brokuły. Smacznego!
8 komentarzy
Fajne danie! A wiesz może gdzie w Polsce można kupić sos sriracha?
Widziałam w internetowych sklepach.
Zapowiada się pysznie.
Polecam przyrządzić!
tak to kurczaka jeszcze nie jadłam, zaintrygowałaś mnie :)
Polecam ten przepis!
Ja właśnie siedzę głodna, a tu takie smakowite kąski ;)
Jak ja jestem głodna to w ogóle nie zaglądam na blog, he, he…