Dawno nie gotowalam po hindusku lub indyjsku jak kto woli. Lubie ostre jedzenie, a zeby lekko przeszlo przez gardlo nauczylam sie robic rozne dodatki na slodko, ktore efektywnie niweluja piekielnie przyprawione dania.
Dzisiejszy niedzielny obiad to tandoori kurczak z ryzem pilau i chlebek naan ze smacznym, lagodnym nadzieniem. Tandoori kurczaka najlepiej ugrillowac na grillu lub na patelni grillowej. Do tego dania mozna wykorzystac calego kurczaka lub poszczegolne jego czesci. Ja wybralam piersi z kurczaka. Tandoori masala czyli tandoori przyprawa to w miare ostra przyprawa hinduska, na ktora sklada sie mieszanka przypraw. Mozna ja kupic, mozna tez zrobic tandoori samemu.
Przepis na ostry tandoori kurczak
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
Marynata
- 2 dl jogurtu, greckiego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki papryki w proszku
- 2 łyżki tandoori masala
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 dloleju kukurydzianego
Jogurt slodko kwasny
- ½ l jogurtu, typu greckiego
- 1 doniczka swiezej kolendry
- 2 lyzki plynnego miodu
- 2 lyzki soku z lemonki
Wykonanie:
- Pokroj kurczaka na mniejsze kawałki .
- Zrob marynate z podanych skladnikow i wymieszaj z kurczakiem.
- Marynuj kurczaka conajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez noc.
- Dla pelnej satysfakcji, grilluj mięso na grillu lub patelni grillowej.
- Posiekaj kolendre i wymieszaj z jogurtem , miodem i sokiem z limonki.
Ryz pilau swietnie pasuje z kurczakiem tandoori. Szklanka wody , a moze dwie tez nie zaszkodzi.
3 komentarze
świetnie wygląda! A masz może swój wlasny przepis na mieszankę tandori masala?? czy kupujesz gotowy. Bo bardzo mi się ten przepis podoba i chętnie go zrobię
Oczywiscie, ze mam przepis.Juz niedlugo na blogu, moze dzisiaj jak zdaze. Od biedy kupuje tez gotowa tandoori, ale i te sa w roznych wydaniach. Jedne sa bardzo czerwone ( wiecej chili), a drugie bardziej pomaranczowe- wiecej papryki i pieprzu kajenskiego.
kilkanaście razy robiłam bo bardzo nam smakuje; no i wreszcie wrzuciłam na bloga. Dzięki za świetny przepis