Zapraszam na pyszne ciasto migdałowe z agrestem. Rano oberwaliśmy agrest w ogródku. Nie było tego zbyt dużo, bo krzewy jeszcze młode, ale na ciasto agrestowe starczyło z powodzeniem, a nawet dwa!
Dzisiaj pierwsze ciasto agrestowe w tym roku, ciasto ucierane, ciasto migdałowe z dwukolorowym agrestem. Bardzo puszyste i aromatyczne. Typowe letnie ciasto z owocami.
Przepis na ciasto migdałowe z agrestem
Składniki:
na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm
- 400 ml mąki pszennej
- 200 ml zmielonych migdałów
- 250 ml cukru
- 4 jajka
- 150 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziemniaczanej mąki
- ½ kg agrestu, u mnie żółty i czerwony
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- odrobina soli
- cukier puder do posypania
Utrzyj masło z cukrem, solą i wanilią do białości. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Dodaj teraz do masy maślano jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp odszypułkowanym agrestem. Lekko dociśnij. Agrest można dodatkowo posypać cukrem. Migdały pokrój wzdłuż i posyp nimi ciasto. Piecz ciasto na 160ºC z termoobiegiem (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
4 komentarze
pyszne ciacho, ależ ja dawno nie jadłam agrestu
Zawsze co roku
Ciasto jak marzenie…
Dziękuję!