Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą, to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki.
Babka dyniowa marmurkowa
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l
2 jajka
3 żółtka
160 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
250 ml puree z pieczonej dyni, tutaj przepis
180 g mąki + 50 g
50 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta szafranu na czubek noża
szczypta soli
masło do posmarowania formy i mąka do oprószenia
Polewa czekoladowa
60 g masła
3 łyżki zaparzonej kawy
1½ łyżki kakao
około 300 ml cukru pudru
Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj cukier z miękkim masłem, szafranem i szczyptą soli. Dodaj po jednym jajku i żółtku, miksując cały czas. Następnie dodaj dyniowe puree i zmiksuj jeszcze raz. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą i cynamonem. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj szpatułką. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj mąkę i wymieszaj. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż pomarańczową masę na dno, następnie masę czekoladową i lekko przemieszaj aby otworzył się marmurkowy wzorek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 – 55 minut. Dla pewności po 45 minutach pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Wyjmij ostudzone ciasto z formy i ułóż na półmisku. W rondelku rozpuść masło z kakao i kawą. Dodaj cukier puder, mieszając trzepaczką. Jeśli zrobią się grudki to można pomadę zmiksować. Przestudź lekko pomadę i polej nią ciasto. Kiedy pomada zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!
11 komentarzy
Bardzo apetyczna, wygląda na wilgotną i mocno kakaowa, jak lubię:-)
W tym roku mam spóźniony zapłon i z dyniowe kulinarne szaleństwo rozpoczęłam dopiero kilka dni temu. Twoja babka wygląda zjawiskowo i z pewnością jest pyszna:)
alez ona pysznie wygląda i ta polewa
Ciasta z dodatkiem dyni uwielbiam :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)
Za czasów mojego dzieciństwa obowiązkowo na każde święta była w domu taka babka, z tą różnicą, że nie dyniowa, ale wyglądała tak samo :)
Nam też się dynia nie nudzi i uwielbiamy ją w takich słodkich wypiekach :)
Wygląda smakowicie :) Ja tylko czekam aż zacznie się rozdawanie domowej dyni przez moich rodziców i wtedy od razu biorę się za dyniowe wypieki :)
To podejrzewam, że dynia jest ekologiczna!
Idealna w konsystencji :)
Robię ja trzeci dzień z rzędu. Wszystkim bardzo smakuje! Jedyna modyfikacja to dodatek maślanki dla rozrzedzenia. Polecam.
O super! Też robię z maślanką!