Dynia tu i tam

Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez  55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą, to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki.

babka dyniowa marmurkowa

Babka marmurkowa dyniowa

babka dyniowa przepis

Babka dyniowa marmurkowa

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l

2 jajka

3 żółtka

160 g masła, temperatura pokojowa

200 g cukru

250 ml puree z pieczonej dyni, tutaj przepis

180 g mąki + 50 g

50 g kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta szafranu na czubek noża

szczypta soli

masło do posmarowania formy i mąka do oprószenia

Polewa czekoladowa

60 g masła

3 łyżki zaparzonej kawy

1½ łyżki kakao

około 300 ml cukru pudru

ciasto dyniowe przepis

Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj cukier z miękkim masłem, szafranem i szczyptą soli. Dodaj po jednym jajku i żółtku, miksując cały czas. Następnie dodaj dyniowe puree i zmiksuj jeszcze raz. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą i cynamonem. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj szpatułką. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj mąkę i wymieszaj. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż pomarańczową masę na dno, następnie masę czekoladową i lekko przemieszaj aby otworzył się marmurkowy wzorek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 – 55 minut. Dla pewności po 45 minutach pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie. Wyjmij ostudzone ciasto z formy i ułóż na półmisku. W rondelku rozpuść masło z kakao i kawą. Dodaj cukier puder, mieszając trzepaczką. Jeśli zrobią się grudki to można pomadę zmiksować. Przestudź lekko pomadę i polej nią ciasto. Kiedy pomada zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.