Małe co nieco

Niedawno byłam w restauracji, gdzie zafundowano nam wegańskie jedzenie w postaci pysznej sałatki, na którą składał się brokuł zapiekany z cytryną i oliwą na zielonym spodzie z sałaty i innych pieczonych warzyw. Bardzo lubię lekkie sałatki, więc dzisiaj na kolację pojawiła się u mnie oto taka nieskomplikowana sałatka z brokułu i jarmużu. Oczywiście jest w niej nieco więcej składników, bo oprócz brokułu znajdziecie w niej cukinię i prażone orzechy laskowe.

brokuly przepis

Kiedy przyrządzam tego typu sałatki tak właściwie do końca nigdy nie wiem co jeszcze do nich dodam. Kieruję się jednak prostotą wykonania i oczywiście chcę aby wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrały. Sałatka brokułowa to świetna przystawka do mięsa i ryby. Lubię ją również schrupać na kolację polaną winegretem.

sałatka brokułowa z jarmużem

Sałatka z brokułu

Składniki:

2 porcje

100 g jarmużu, u mnie zielony i fioletowy

1 brokuł

50 g orzechów laskowych

200 g zielonej cukinii

1 żółta papryka

Winegret

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

sól i czarny pieprz młotkowany do smaku

lekkie sałatki

Oczyść liście jarmużu z twardych łodyg i pokrój w paski. Rozłóż jarmuż na talerze. Pokrój cukinię w dużą kostkę i ułóż na blasze. Dodaj brokuł podzielony na różyczki, posól, skrop sokiem z cytryną i oliwą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Warzywa powinny być al dente. Pokrój paprykę w paski i ułóż na jarmużu. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa. Orzechy upraż na suchej patelni. Wysyp na ściereczkę i wymasuj orzechy. Kiedy większa część skórki odejdzie, pokrój orzechy i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki wlej olej, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i porządnie wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem. Smacznego!

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.