Niedawno byłam w restauracji, gdzie zafundowano nam wegańskie jedzenie w postaci pysznej sałatki, na którą składał się brokuł zapiekany z cytryną i oliwą na zielonym spodzie z sałaty i innych pieczonych warzyw. Bardzo lubię lekkie sałatki, więc dzisiaj na kolację pojawiła się u mnie oto taka nieskomplikowana sałatka z brokułu i jarmużu. Oczywiście jest w niej nieco więcej składników, bo oprócz brokułu znajdziecie w niej cukinię i prażone orzechy laskowe.
Kiedy przyrządzam tego typu sałatki tak właściwie do końca nigdy nie wiem co jeszcze do nich dodam. Kieruję się jednak prostotą wykonania i oczywiście chcę aby wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrały. Sałatka brokułowa to świetna przystawka do mięsa i ryby. Lubię ją również schrupać na kolację polaną winegretem.
Sałatka z brokułu
Składniki:
2 porcje
100 g jarmużu, u mnie zielony i fioletowy
1 brokuł
50 g orzechów laskowych
200 g zielonej cukinii
1 żółta papryka
Winegret
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Oczyść liście jarmużu z twardych łodyg i pokrój w paski. Rozłóż jarmuż na talerze. Pokrój cukinię w dużą kostkę i ułóż na blasze. Dodaj brokuł podzielony na różyczki, posól, skrop sokiem z cytryną i oliwą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 25 minut. Warzywa powinny być al dente. Pokrój paprykę w paski i ułóż na jarmużu. Na wierzchu rozłóż pieczone warzywa. Orzechy upraż na suchej patelni. Wysyp na ściereczkę i wymasuj orzechy. Kiedy większa część skórki odejdzie, pokrój orzechy i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki wlej olej, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i porządnie wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem. Smacznego!
9 komentarzy
Tak przygotowana sałatka musi smakować rewelacyjnie :)
O tak!
Uwielbiam brokuły i taka sałatka jest jak najbardziej dla mnie :)
To świetnie. Brokuły są bardzo smaczne i zdrowe!
Coś w sam raz dla mnie :)
Pyszna zielona propozycja!
Dziękuję!
Proste smaki zawsze się sprawdzają, a wyobraźnia pozwala tworzyć najlepsze dzieła sztuki na talerzach. Patrząc na zdjęcia, zdecydowanie mamy ochotę spróbować. :)
Dziękuję za miłe słowa