Jak przyrządzić sałatkę z buraków

Lubicie buraki? Ja uwielbiam! Mogę je jeść codziennie. Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem owczego sera i orzechów to często mój posiłek na kolację. Dietetycznie? Sałatka jest bardzo pożywna. Orzechy i feta są wysokokaloryczne i cudownie pasują do słodkich buraków.

Jak przyrządzić sałatkę z buraków? Zaczynam od buraków, które obieram i piekę w piekarniku. Dodam, że pieczone buraki mają bardziej intensywny smak niż gotowane. Z tego względu zawsze piekę buraki. Zajmuje to trochę czasu, bo buraki jakoś nie chcą się poddać wysokiej temperaturze. Godzina w piekarniku to buraczki al dente, aromatyczne i pełne smaku.

sałatka z pieczonych buraków

Jeszcze gorące buraczki polewam winegretem i odstawiam na pół godziny. Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię. Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu przystrojonym sałatą i feta. Na koniec kruszę orzechy i polewam resztą winegretu przed podaniem. Prawda, że to prosta sałatka?

salatka_buraczkowa_przepis_codojedzenia

Sałatka z pieczonych buraków

4 porcje

Składniki:

500 g buraków

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli morskiej, grubo ziarnistej

100 g miksu sałatkowego

50 owczego sera typu feta

30 g włoskich orzechów

Winegret

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżka cytryny

4 łyżki jabłkowego octu

sól i pieprz do smaku

salatka_buraki_feta_orzechu_przepis

Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC i na funkcję grilla. Piecz przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Umieść składniki na winegret w małej butelce i wstrząśnij mocno. Polej gorące buraki i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, aby buraczki się przegryzły. Przygotuj półmisek z sałatą. Na salacie ułóż buraki, pokrusz ser. Całość posyp lekko rozdrobnionymi orzechami. Sałatkę można polać dodatkowym winegretem przed podaniem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *