Gulasz z indyka i salsiccia – obiad na niedzielę

Niedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia. Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby  mięso było miękkie i soczyste.

Uwielbiam mięsne gulasze. U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż…

gulasz z indyka

Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem.

gulasz_obiad_indyk_salsiccia_przepis

Gulasz z indyka

4 – 6 porcji

Składniki:

400 g fileta z piersi indyka

300 g surowej salsiccia

3 duże cebule

50 g masła

1 łyżka miodu

2 łyżki natki pietruszki

500 ml śmietany, 30 %

100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego

2 łyżeczki soli lub wedle smaku

gulasz_indyk_obiad_przepis_salsiccia_codojedzena

Zacznij od cebuli. Pokrój cebulę w piórka. Rozpuść masło na patelni. Jedną łyżkę masła zachowaj. Zeszklij cebulę, następnie dodaj miód i smaż cebulę na małym ogniu przez 30 minut. Karmelizowana cebula nabierze złotego koloru.
Zdejmij flak i pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień kiełbasę na łyżce masła. Dodaj kiełbasę do usmażonej cebuli. Pokrój mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się kiełbasa. Mięso powinno być niedosmażone.
wlej śmietanę do cebuli z kiełbasą, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zgnieć w moździerzu ziele angielskie i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 25 minut. Następnie dodaj kawałki indyka i gotuj przez 3 minuty.  Na koniec dodaj creme fraiche, pietruszkę, wymieszaj i zagotuj gulasz. Podawaj gulasz z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą oraz z sałatką z warzyw. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *