Myślałam , myślałam i wymyśliłam mój własny przepis na tak pospolite danie jakim jest kurczak w pistacjowej panierce. Uwielbiam orzechowe panierki, a już zielona pistacjowa jest taka delikatna w smaku no i lepsza niż sama tarta bułka. Chyba zgodzicie się ze mną?
Niby takie proste, typowe, polskie danie: ziemniaczane puree, panierowany kurczak i sałatka z buraczków na ciepło, a jak inaczej smakuje. A właśnie, buraki, to jedno z moich ulubionych warzyw… Sałatkę z buraczków zrobiłam na ciepło, ale letnia czy zimna jest równie dobra. Wspaniałe kolory na talerzu…
No i ten kurczak! Jadłam prosto z patelni…
Oblizywałam palce w czasie robienia zdjęć…Pewnie dlatego zeszło mi się tak długo…Nadszedł czas na przepis, łatwy, cieszący oczy i podniebienie.
Kurczak w pistacjowej panierce
Składniki:
na 5 porcji
- 600 g piersi z kurczaka
- 100 g zmielonych pistacji
- 100 ml tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sałatka z buraczków
- ½ kg ugotowanych buraków
- 1 duże winne jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- 1łyżka oliwy
- 2 łyżki ciemnego balsamicznego octu
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje, dopraw solą pieprzem.
- Zmiel orzechy pistacjowe, wymieszaj z bułką i posiekaną pietruszką.
- Do rozmąconego jajka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posól troszkę. Zanurz kawałki kurczaka w jajku, a następnie obtocz w orzechowej panierce i usmaż na rozgrzanej patelni.
- Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj buraczki , jabłko, dopraw miodem, octem i przyprawami.
5 komentarzy
Genialny pomysł z pistacjami:)
Dziękuję!
ale on musi być pyszny!!
Uwielbiam kurczaka w takiej postaci. Różne smaki łączą się w całość, mmm :)
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje, świetna inspiracja