Świąteczne resztki – krokiety z indyka

Zostały mi świąteczne resztki z indyka. Nic dziwnego! W tym roku w sklepach były same duże indyki. Mój ważył prawie 9 kilogramów. To spora porcja mięsa, której my nie daliśmy rady zjeść. Zamrożone resztki indyka wykorzystałam na krokiety. Krokiety z indyka przypominają krokiety z kurczaka. Jest to smaczny i w miarę szybki obiad. Moje dzieci bardzo lubią naleśniki nadziewane mięsem i z ketchupem. Ja jednak wolę krokiety z sosem. Do tych z indyka ugotowałam sos pieczarkowy ze sporą dozą świeżego tymianku.

Mięso na krokiety przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ja jednak już od dobrych lat kroję mięso na drobno i podobnie postępuję z resztą składników na farsz. W tym przepisie znajdziecie białą kapustę, cebulę i pieczarki. Przeważnie panieruję krokiety w tarce bułce. Zdarza mi się, że zamiast tartej bułki używam mąki migdałowej wymieszanej z błonnikiem.

krokiety z indyka przepis codojedzenia

Do krokietów smażę cienkie naleśniki. Przeznaczam jeden naleśnik na jednego krokieta. Nie żałuję nadzienia, a krokiety smażę na prawdziwym maśle. Lubicie krokiety? To danie można przygotować na wiele sposobów. Urozmaiceniem mogą być naleśniki. Często przyrządzam szpinakowe krokiety, gdzie do naleśnikowego ciasta dodaję zmielony szpinak. Szpinak dodaję również do nadzienia jak w przepisie na krokiety z mozzarella i kurczakiem. Do krokietów z indyka można dodać brukselkę.

indyk_obiad_sospieczarkowy_codojedzenia

Krokiety z indyka

12 sztuk

Składniki:

650 g mięsa z pieczonego indyka

300 g białej kapusty

200 g pieczarek

1 duża cebula

sól i czarny pieprz do smaku

ciasto na naleśniki z tego przepisu

masło do smażenia

tarta bułka i 2 jajka do panierowania, opcjonalnie mąka migdałowa

Sos pieczarkowy

250 g pieczarek

1 mała cebula

2 łyżki masła

1 łyżka sojowego sosu

300 ml śmietanki

1 00 ml warzywnego bulionu

3 żółtka

sól i czarny pieprz do  smaku

2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego

krokietyzinddyka_przepis_resztkiswiateczne_obiad_ccodojedzenia

Usmaż cienkie naleśniki. Mięso z indyka pokrój drobno i włóż do miski. Cebulę i pieczarki na farsz pokrój w kostkę i usmaż na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Kapustę drobno poszatkuj, obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do cebuli z grzybami. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj mieszankę do mięsa, dopraw solą, pieprzem w razie potrzeby i wymieszaj na farsz. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszy, zwiń zakładając najpierw boki.

Rozgrzej masło na patelni. W miseczce roztrzep jajka widelcem. lekko posól. Zanurz każdy krokiet w jajku następnie obtocz w bułce lub mące migdałowej i smaż na złoty kolor, po obu stronach.

Ugotuj sos. Pokrój cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki i usmaż na maśle w małym rondelku. Dodaj przyprawy i tymianek. Wlej bulion i 200 ml śmietanki. Gotuj sos przez 10 minut. Następnie wymieszaj żółtka z resztą śmietanki i wlej do sosu stale mieszając. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć, po czym zdejmij z kuchni. Podaj krokiety z sosem.

Zamiast żółtek do zagęszczenia sosu można użyć zasmażki z mąki.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *