Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw to danie , które przyrządzam tylko dla mnie i mojej połowy. Nasze dzieci nie lubią wątróbki. Robiłam już kilka podchodów aby ich przekonać do jedzenia jakiejkolwiek wątróbki, niestety bez sukcesu, kompletna porażka za każdym razem. Fakt ten jednak nie odstrasza mnie, bo ja i S. bardzo lubimy wątróbkę. Przyrządzana przeze mnie wątróbka drobiowa jest smaczna i soczysta, smażona z dodatkiem cebuli. Dzisiaj wzbogaciłam ją o pyszny dodatek, jarmużowy slaw. Małżonek był zachwycony ja również, więc niedługo będzie wątróbkowa powtórka ku wielkiemu niezadowoleniu naszych dzieci.
Wątróbka drobiowa
4 porcje
Składniki:
400 g wątróbki z kurczaka
1 cebula
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła klarowanego
Jarmużowy slaw
100 g jarmużu
2 marchewki, u mnie czarna i żółta
1 jabłko
Sos do sałatki
100 g nerkowców solonych i prażonych
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżka miodu
3 lyżki soku z cytryny
1 lyżka sezamowego oleju
sriracha sos do smaku
Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody lub frytki.
10 komentarzy
Ja i moi synowie uwielbiamy wątróbkę. W piątek jadłam z królika. Polecam!
Lubię wątróbkę drobiową.
Ciekawy pomysł na obiad.
Smacznie!
Pozdrawiam serdecznie :)
Such a delicious recipe of the poultry liver and salad. I love liver so much!
Bardzo lubię wątróbkę, chociaż jem ją tylko jak zrobi mama :) Świetny dodatek w postaci sałatki!!!
Nas nie musisz przekonywać do wątróbki, bo zawsze bardzo ją lubiłyśmy :D Wygląda właśnie na taką soczystą i mięciutką :D
uwielbiam wątróbkę szczególnie drobiową i koniecznie muszę wypróbować Twoją wersję podania:)
Nie przepadam za wątróbką, ale ta wygląda smakowicie :)
Bardzo lubię wątróbkę :) Pycha :)
Uwielbiam wątróbkę, Twój przepis prezentuje się bardzo apetycznie :).
To musi być bardzo smaczne :)